Speedmedical pontjaink továbbra is nyitva tartanak!

A lakosság 95%-a D-vitamin hiányos a tél végére!

A lakosság 95%-a D-vitamin hiányos a tél végére!

Speed Medical Módosítva: 2019.03.12

A D-vitamin hiánya az immunrendszer legyengülése mellett szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást, cukorbetegséget okozhat, de a tumoros, illetve vérképzőszervi betegségek kockázatát is fokozhatja. A SpeedMedical gyorsdiagnosztikai pontokon Te is ellenőrizheted a D-vitamin szintedet!

D-vitamin szükséglet gyermekkorban

A csontfejlődés legintenzívebb szakasza a születéstől a serdülőkor végéig tart. Ilyenkor fokozott szerephez jut a D-vitamin és a kalcium, sok szülő azonban nincs tisztában azzal, hogy melyik életkorban, pontosan mennyi pótlásra van szükség.

Több mint vitamin

A D-vitaminról az utóbbi évek kutatásai során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a csontok épségének megőrzésén kívül számos egyéb funkciót is ellát a szervezetben. Egyfajta hormonszerű anyagként működve szerepet játszik például az immunrendszer egészséges működésében is. Pótlásáról ezért különösen fontos a téli időszakban gondoskodunk, vizsgálatok támasztják alá ugyanis, hogy a D-vitamint rendszeresen szedők körében jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza és egyéb légúti megbetegedés. A D-vitamin ezen kívül szerepet játszik az allergiás ekcéma és allergiás asztma kialakulásának megelőzésében is.

Életkoronként változó szükséges mennyiség

A hazánkban érvényes szakmai protokoll a gyermek 3 éves koráig írja elő kötelezően a D-vitamin rendszeres pótlását, illetve valamivel tovább, ha a gyermek a téli hónapokban tölti be 3. életévét, ez esetben a vitamin szedése tavaszig javasolt. Ezután az édesanyák többsége – kellő információ hiányában – vagy nem tulajdonít jelentőséget a rendszeres pótlásnak, vagy a táplálék-kiegészítő készítményekben elérhető mennyiségre hagyatkozva igyekszik fedezni a gyermek vélt szükségleteit. A fejlődésben lévő szervezet igényei azonban eltérőek lehetnek, évszakonként, vagy bizonyos betegségek megléte esetén is módosul a szükséges napi mennyiség. Kialakult hiányállapot kezelésére kezdetben nagyobb dózisra lehet szükség, majd amikor a D-vitamin mértéke elérte a normál szintet a szervezetben, következhet a fenntartó mennyiség meghatározása.

Mérési módszerek és tünetek

A szervezetben jelenlévő D-vitamin mennyisége vérvizsgálattal kimutatható. A tapasztalat az, hogy az így kapott értékek rendszerint jóval a normál tartományban megadott értékek alatt vannak, nemcsak hazánkban, de világszerte is gyakori a D-vitamin hiány. A vérvizsgálat mellett csontsűrűség mérés, vagy másnéven denzitometria is végezhető, gyermekkorban is. A fájdalmatlan vizsgálat nyomon követésre, a bevezetett terápia hatásosságának mérésére is alkalmas.

A lakosság 95%-a D-vitamin hiányos a tél végére!

A Magyarországon és a világon is egyedülálló, életkor, nem és lakóhely szerint is reprezentatív felmérést a Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja végezte ez év áprilisában. A vizsgálatokból kiderül, hogy a kora tavaszi hónapokban a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitaminszintje 16 ng/ml, ez körülbelül a fele a normál értéknek. A probléma megoldása széles körű összefogást sürget, a D-vitamin hiánya az immunrendszer legyengülése mellett ugyanis a szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást, cukorbetegséget okozhat, de a tumoros, illetve vérképzőszervi betegségek kockázatát is fokozhatja.

Ezt felismerve, a D-vitamin-hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvostársaságok közös konszenzust dolgoztak ki a D-vitaminhiány jelentőségéről, felismerési lehetőségeiről, a prevenció és a kezelés javasolt módjairól. A társaságok szakmai irányelvei mellett ennek a konszenzusnak az eredménye iránymutatást ad a gyakorló orvosoknak a D-vitamin-hiány megelőzéséhez és kezeléséhez. Emellett szeretné ráirányítani a szakmai döntéshozók és a laikus közönség figyelmét a probléma fontosságára.

Forrás: Magyar Prevenciós Orvosi Egyesület

Vizsgálatok, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia vizsgálatra:

SpeedMedical
 +36 70 329 06 40
 info@speedmedical.hu

online bejelentkezés

Téma szakértői

Speed Medical

Speed Medical

Gyors diagnosztika, gyors ellátás
72 órás Holter EKG - Széll Kálmán tér

72 órás Holter EKG - Széll Kálmán tér

SpeedMedical - Mammut2

SpeedMedical - Mammut2

laborvizsgálatok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!