Speedmedical pontjaink továbbra is nyitva tartanak!

Adiponektinszint-mérés

Adiponektinszint-mérés

Speed Medical Módosítva: 2020.07.09

Az adiponektin szint jelzőfaktora lehet az inzulinrezisztenciának, a PCOS-nek és a cukorbetegségnek is. Előnye, hogy mérése egyszeri vérvétellel történik, nem szükséges terheléses (cukoroldat fogyasztását követő) vércukorsztint-vizsgálat.

Mi az adiponektin?

Az adiponektin egy protein alapú hormon, melyet zsírsejtjeink termelnek. Az adiponektin szabályozza a zsírok és a glükóz anyagcseréjét; fokozza az izmok szénhidrátot (glükózt) energiává alakító képességét, továbbá javítja a szervezet inzulinválaszát is.

Az adiponektin szint jelzőfaktora lehet az inzulinrezisztenciának, a PCOS-nek és a cukorbetegségnek is. Mindhárom szénhidrát anyagcserezavar betegség, tehát diagnosztizálás előtt általában terheléses vizsgálat során vércukorszint- és inzulinszint-meghatározást végeznek.

Azonban kutatások bizonyítják, hogy az (éhomi vércukorszintből és éhomi inzulinszintből számolt) adiponektin index alkalmas a vércukor- és inzulinszint-problémák értékeléséhez!

Jó hír tehát, hogy inzulinrezisztencia, PCOS, cukorbetegség gyanúja esetén, terheléses vércukorvizsgálat helyett elvégezhető az adiponektin értékének meghatározása. Elegendő egy vérvétel, és nem szükséges a sok esetben kellemetlen mellékhatásokat okozó cukoroldat elfogyasztása.

Az adiponektin vizsgálat menete

A vizsgálat vérvétellel történik. A vérvételre a reggeli órákban kerül sor, éhgyomorra kell érkezni. A szokásos gyógyszerek beszedhetők, de az értékelés során a kezelőorvosnak ezt figyelembe kell venni. A vizsgálatra bárki jelentkezhet, akinél korábban ilyen tesztet végeztek.

Az adiponektinszint-mérés a betegség diagnózisának megállapításához szükséges, valamint később, a kontrollok alkalmával a javulás mértékének meghatározásához megismételhető.

További előnyi a terheléses vércukorszint vizsgálattal szemben

A vércukorterheléssel és többszöri szúrással együtt járó vizsgálat kapcsán a legtöbben kellemetlen mellékhatásokról számolnak be, úgymint hányinger, hirtelen leesett vércukorszint, remegés, izzadás vagy gyengeség érzés. Ez esetben a vizsgálatot meg kell szakítani.

Mindezeken túl önmagában a tömény, émelyítő cukros lé elfogyasztása sem kellemes.

Mennyi az adiponektin index (ADI) normál értéke, mikortól jelzi az említett betegségeket?

A normál értékeket minden laborban külön is meg kell határozni, az eddig elfogadott adat: 1.0-1.9 egészséges. ADI index jelentősen csökkent a PCOS-ban és a PCOS és egyúttal metabolikus szindrómában szenvedő egyénekben, összehasonlítva az egészséges kontrollokkal.

A metabolikus szindróma több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti: csökkent glükóztolerancia, magas vérnyomás, (főként hasi) elhízás, magas vérzsírszint és magas koleszteinszint.

A vizsgálat elérhető a SpeedMedical vizsgálatai között. Forduljon hozzánk bizalommal! További információért érdeklődjön elérhetőségeinken!

Téma szakértői

ABPM- Bosnyák tér

ABPM- Bosnyák tér

Speed Medical

Speed Medical

Gyors diagnosztika, gyors ellátás
ABPM - Széll Kálmán tér

ABPM - Széll Kálmán tér

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!