Speedmedical pontjaink továbbra is nyitva tartanak!

Inzulin-rezisztencia vizsgálata

Inzulin-rezisztencia vizsgálata

speedmedical.hu Módosítva: 2017.09.29
Inzulinrezisztencia modern társadalmunk egyik leggyakoribb problémája. Inzulinrezisztencai alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, de mint a szervezet fő energiaforrását érintő eltérés, az inzulinrezisztenica igen sokrétű következményt vonhat maga után.

Inzulinrezisztencia élettani háttere, hogy a hasnyálmirigy által termelt, a sejtek cukorfelhasználását segítő inzulint a sejtek nem ismerik fel, nem kötik meg, így az inzulin a hatását nem tudja kifejteni.

Az inzulin-rezisztencia a cukorbetegség előszobája, és lehet teljesen tünetmentes. De inzulinrezisztenciát jelezhetnek az alábbiak:

  • PCOS,
  • meddőség,
  • fokozott szőrnövekedés,
  • depresszió,
  • elhízás,
  • menstruációs zavar,
  • hajhullás.

Az inzulinrezisztencia vizsgálat lényege: cukor fogyasztását követően a vérben mérjük a vércukor és az inzulin szintjének változását.

Az inzulinrezisztencia vizsgálat menete:

Az inzulinrezisztencia vizsgálat éhgyomorra történik, tehát az inzulinrezisztencia vizsgálat előtt 6 órával ne egyen, és folyadékként is csak vizet igyon!

Az inzulinrezisztencia vizsgálat egy vérvétellel kezdődik: ebben mérjük az éhgyomri vércukor (és inzulin) szintet.

Az inzulinrezisztencia vizsgálat következő lépése a meghatározott mennyiségű cukor elfogyasztása - vízben feloldva megivása.

Majd 30-60-90-120 perc elteltével történik vérvétel, belőle cukor (és inzulin) szint meghatározása.

Van, hogy a szakorvos kevesebb vérvételt ír elő, bizonyos esetekben akér csak egyet.

Természetes a cukor elfogyasztása és az utolsó vérvétel között étkezni, vízen kívül más folyadékot fogyasztani tilos!

Vizsgálati eredmény

Kezdődő inzulinrezisztenciánál a vércukor értékek még nomrálisak, de ehhez már fokozott inzulin elválasztás, magasabb inzulinszint szükséges.

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!