Speedmedical pontjaink továbbra is nyitva tartanak!

Ősszel javasolt laborvizsgálatok

Ősszel javasolt laborvizsgálatok

Speed Medical Módosítva: 2018.10.16

Sokan kérdezik mostanában, milyen laborvizsgálatok elvégzése javasolt ősszel, a megfázások idején. Az alábbiakban ezeket szedjük össze.

Ősz - a megfázások ideje

Az évszakváltások - tavasz és ősz - mindig váltások az egészségben is. Megváltoznak az időjárási körülmények - hőmérséklet, napsugárzás, páratartalom, nappalok hossza -, változik a napi tevékenységünk - nyaralás, munka -, változik a minket körülvevő közeg - szabad levegőn-négy fal között-, a gyermekek közösségbe mennek, az étkezés változik - tartósított élelmiszerek, friss élelmiszerek.

Ezek a változások hozzák egyrészt a bennünk lévő változásokat, másrészt a környezeti változásokat. A kórokozók pl nyirkos középhőmérsékletes közegben sokkal jobban szeretnek élni, terjedni, mint napsütésben, szárazban, hidegben vagy melegben. Illetve más és más kórokozók szeretik az egyiket és másikat. Pl. strand körülményeket szeretik a gombák, a nyári szabadosságot a nemi betegségek, míg közösséget szeretik az influenza vírusok.

Ehhez társul a szervezetben a változás, hogy a nyári feltankolás után átáll a téli felhasználásra.

Immunrendszerre jellemző paraméterek

Az immunrendszer olyannyira bonyolult, hogy teljes egészében máig sem ismerjük. Így laborparaméterek között sincs olyan, mely teljes mértékben és pontosan leírná az immunrendszer állapotát.

Mégis van pár paraméter, melyre érdemes odafigyelni, mely eltérései gyengítik immunrendszer fertőzésekkel szembeni hatékonyságát.

Immunrendszer és fertőzés szempontjából érdekes paraméterek:

Cukor

Emelkedett cukor, károsodott cukoranyagcsere ideális táptalaja a kórokozók elszaporodásának, fertőzések kialakulásának

Vas

Alacsony vas szint csökkent oxigén ellátás révén rontja a szervezet kórokozókkal szembeni védekező képességét.

Cink

Szintén központi szerepet játszik a korokozók elleni védekezésben. Hiányában csökken a természetes ölő sejtek aktivitása, romlik a limfocita funkció.

D vitamin

Hiányában károsodik a korokozók elleni védekezés beindítása, így a szervezet nem megfelelően reagál a bejutó kórokozókkal, csökkent védekezés pedig segíti a korokozók elszaporodását.

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!