Speedmedical pontjaink továbbra is nyitva tartanak!

Új prosztatarák szűrési irányelvek

speedmedical.hu Módosítva: 2017.02.24
PSA szűrés javasolt 2 évente. Az Amerikai Urológiai társaság 2013. évi közgyűlésén nagy létszámú klinikai tanulmányok alapján újraértékelték a prosztatarák szűrésének módszertanát, és jelentősen módosították annak irányelveit.

A prosztatarák a második leggyakoribb halálok 50 év feletti férfiaknál. A rák időben való kiszűrése teljes gyógyulást tehet lehetővé, ezzel évente több ezer férfi élete menthető meg. A problémakör fontossága miatt lényeges, hogy megfelelő embereknél megfelelő szűrőmódszereket alkalmazzunk.

A PSA szűrés hátránya, hogy jelentős számban fordul elő álpozitív eredmény, mely hatására úgy történik sebészeti beavatkozás, hogy annak indoka nem áll fenn.

Az Amerikai Urológiai Társaság által elfogadott új prosztatarák szűrési irányelv már nem tapasztalati vélemények egységes szerkezete, hanem nagy létszámú klinikai vizsgálatok eredményein alapul. Az irányelv egyben megjegyzi, hogy jelenleg is kutatási fázisban van számos új módszertan - így pl. a PSA mellett további biomarkerek vizsgálata -, melyek eredményei bármikor módosíthatják az irányelvet.

A statisztikai felmérések azt mutatják, hogy a prosztatarák szűrésnek legnagyobb haszna - legnagyobb halálozás csökkentési hatása - az 55 - 69 évesek között van, ahol a szűrés 2-4 évente javasolt. Statisztika alapján egy évtized alatt 1000 férfi szűrése 1 emberi élet megmentését eredményezi. Hosszabb időtávon ez a nyereség még nagyobb is lehet. Mindazonáltal egyes esetekben az 55-69 éves korosztályon kívüliek szűrése is javasolt lehet: a prosztatarák szempontjából emelkedett kockázati csoportokban.

Az irányelv alapján:

  • PSA vizsgálat 40 év alatt nem javasolt
  • 40-54 év között a rutin szűrés átlagos kockázatú férfiaknál nem javasolt
  • az 55-69 éves férfiaknál a szűrés szempontjából érdemes figyelembe venni, hogy 1000 PSA szűrésből egy megmentett élet egy évtized alatt több hasznot jelent, mint a szűrés fals eredményéből eredő felesleges beavatkozások okozta hátrányok
  • a szűrés javasolt gyakorisága a 2-4 év, tekintettel, hogy statisztaikai alapon ezen gyakoriság mellett nagyobb a szűrés haszna, mint a felesleges beavatkozások miatti hátránya
  • rutin PSA szűrés nem javasolt a 70 év felettieknek illetve olyan egészségi állapotnál, ahol az életkilátás 10-15 évnél rövidebb


 

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!