Speedmedical pontjaink továbbra is nyitva tartanak!

Vérvétel éhgyomorra?

Vérvétel éhgyomorra?

Speed Medical Módosítva: 2019.03.05

Az az általánosan elterjedt ismeret,  miszerint a laborvizsgálatokat éhgyomorra kell végeztetni, érlelte meg bennünk az elhatározást, hogy külön helyet szenteljünk annak: mikor érdemes és kell a laborvizsgálatokat végeztetni?

 

A laborvizsgálatok - elsősorban a vérvizsgálatok - végzésének idejét nem lehet általánosságban meghatározni. A vérből ma már számtalan paraméter vizsgálható, melyekre különböző vizsgálati körülmények megléte szükséges.

Éhgyomorra

Az étkezés az alábbi paramétereket befolyásolja elsődlegesen: vércukor, koleszterin, triglicerid, inzulin.

Ezen paraméterek mérésekor érdemes betartani, hogy vérvétel éhgyomorra!

Mit jelent az éhgyomor?

Mintavétel (vérvétel) előtt 6 órán keresztül nem szabad enni, vízen kívül más folyadékot fogyasztani. (Kávét sem! Teát sem! kivált cukorral!)

A 6 órás meghatározás egyben azt is jelenti, hogy az éhgyomor nem feltétlen egyenlő a reggellel - bár ekkor a legkönnyebb és legéletszerűbb ennek biztosítása.

Reggel

Gyakorlatban ez 7-8 órát jelent. Az előzőekben leírtak szerint ez sokszor az "éhgyomor" szinonímájaként használt, azonban tévesen.

Reggel - de nem feltétlen éhgyomorra - szokás mérni: típusosan napszaki ingadozást mutató hormonokat, mint pl. a kortizol szintjét.

A reggeli vérvételnek a biológiai mellett egy gyakorlati technikai előnye: a laboratóriumok munkarendje. Általánosságban elmondható, hogy a laborok - még a legnagyobbak sem - működnek folyamatosan a nap 24 órájában megállás nélkül. Az automatákat általában reggel szokás elindítani, átfuttatni rajtuk a mintákat, majd délután-este értékelni az eredményeket. Ugyanez vonatkozik a kézi erővel, nem automatákkal történő vizsgálatokra is. Éppen ezért a vérvételi minták feldolgozása is ilyen ritmusban történik. Azokat a vizsgálatokat pedig, melyek érzékenyek a gyors feldolgozásra, ehhez a rendhez kell igazítani.

A feldolgozás gyors elkezdését elsősorban az alakos elemek kívánják meg: a trombociták, a vörös vértestek, a fehérvérsejtek az állás során élnek, pusztulnak, alakjukat változtatják. Így pl:

  • állás során nem centrifugált vérben a vörös vértestek felfalják a vér cukortartalmát, ezáltal fals alacsony vércukor-szint mérését eredményezve
  • a széteső vörösvérsejtekből kálium szabadul fel, ezzel fals emelkedett kálium szint mérését eredményezve
  • a sejtek alakváltozásukkal az automatát megtévesztve emelik a vér basophil "mennyiségét"
  • fontos továbbá, hogy az alvadási faktorok vizsgálatánál a gyors feldolgozás megkezdés érdekében szintén előnyben részesítendő a reggeli vérvétel.

Bármikor

A vérből való vizsgálatok döntő többsége ebbe a csoportba tartozik. Így pl. bármikor vizsgálható, napszaktól és étkezési állapottól függetlenül azonos eredményt ad az allergia-ellenanyag szintek, az autoimmun ellenanyag szintek, a pajzsmirigy hormonok, az ionszintek, májenzimek, vitamin szintek, vérsüllyedés és CRP szint, tumormarkerek.

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!