Speedmedical pontjaink továbbra is nyitva tartanak!

Lisztérzékenység, cöliákia laborvizsgálat

Létrehozva: 2013.01.13 18:58 |

Lisztérzékenység

A lisztérzékenység vagy cöliákia a teljes szervezetet érintő betegség, amelyet genetikailag fogékony emberekben a táplálékban lévő glutén és néhány hasonló molekula vált ki az immunrendszer kóros reakciója révén. Az ismert emésztőrendszeri tünetek mellett fogyás, gyengeség, vérszegénység, alacsony testmagasság jellemzi az érintett gyermeket. Később a felszívódási zavar miatt sokszínű, nem jellegzetes tünetek jelenhetnek meg: pszichés zavarok, csontritkulás, bőrtünetek, véralvadási zavarok, ízületi gyulladás, izomgörcsök, meddőség vagy vetélés, másodlagos tejcukor-érzékenység. A betegség a népesség mintegy 1%-át érinti.

Lisztérzékenység teszt, vizsgálat

Tekintve, hogy a tünetek csökkentésének vagy kialakulásuk megelőzésének egyetlen hatásos módja a szigorú gluténmentes diéta, rendkívül fontos a minél korábbi felismerés. Ehhez alapvetően háromféle diagnosztikai módszer - lisztérzékenységi teszt - áll ma rendelkezésre:

  • szerológiai vizsgálatok,
  • genetikai vizsgálat
  • bélhám szövettani vizsgálata (biopszia).

Ezek sorrendjét és a kivizsgálás kritériumait a legújabb nemzetközi szakmai ajánlás taglalja. A szerológiai vizsgálat - teszt - a szérum teljes IgA-szintje, a szöveti transzglutamináz (TTG) elleni IgA és IgG típusú antitest és az endomysium-ellenes IgA antitest (EMA) mérését foglalja magába. A genetikai vizsgálattal - teszt - a HLA-géncsalád fogékonyságot jelentő fehérjemolekulákat kódoló genetikai változatainak kimutatását végezzük.

Ezen teszteknél a fogékonyságot jelentő genetikai kombinációknak valamelyike (DQA1*05 plusz DQB1*02, vagy DQA1*03 plusz DQB1*0302, vagy DQA1*02 plusz DQB1*0201) a betegek 98%-ánál, míg az általános népesség kb. 30%-ánál fordul elő. Ez azt jelenti, hogy ha ezek egyike sem mutatható ki valakiben, akkor nála gyakorlatilag kizárható a lisztérzékenység, illetve nem is fog megjelenni élete során. Ha eredménye a fogékonyságot jelentő típusba sorolható, további vizsgálatokra van szükség a lisztérzékenység megerősítésére vagy kizárására.

Lisztérzékenység teszt laborvizsgálati csomag

Csomag tartalma: Cöliakia specifikus antitestek: tTG IgA/IgG meghatározása; HLA-DQ2-t és DQ8-at kódoló haplotípusok kimutatása

Csomag ára: 27.170,- Ft

Vissza a Laborvizsgálati csomagok oldalra

Prima Medica