Speedmedical pontjaink továbbra is nyitva tartanak!

Allergia vérvizsgálatok

Allergia vérvizsgálatok

Létrehozva: 2014.08.07 16:44 | Módosítva: 2019.09.02 15:20

Az allergiás megbetegedések esetében  lehetőség van az allergénekkel reagáló és specifikus IgE immunglobulinok vérből való mérésére.

A laboratórium a vizsgálat során azt vizsgálja, hogy a szérummintából kikötődnek-e IgE molekulák a tesztben jelen levő allergénekhez: a kikötött IgE jelenlétét pedig immunanalitikai módszerekkel detektálják. Az IgE vizsgálat eredménye akkor pozitív, ha az IgE ellenanyagok szintje a vérben egy adott értéket meghalad.

Az IgE ellenanyagok szintje nem tükrözi az allergia súlyosságát, csupán annak lehetőségét veti fel. Az IgE szintek esetében nagyon gyakori az álpozitivitás, különösen akkor, ha ételallergiák kivizsgálásáról van szó.

Az IgE vizsgálatok során több száz allergén kimutatására van lehetőség, amiket panelek formájában vizsgáljuk.

Mikor javasolt vérvizsgálattal az allergiateszt?

Akkor javasolt, ha valamilyen ok miatt nem értékelhető vagy ellenjavallt a bőrteszt (Prick teszt). Ilyen esetek a következők:

  • A beteg nem képes tolerálni a bőrteszttel járó felületi minimális „tűszúrásokat”.
  • Olyan, a bőrteszt eredményét befolyásoló gyógyszerek szedése, melyeket még pár napra sem hagyhat abba a beteg. Ide tartoznak egyes antidepresszánsok, az antihisztaminok és a szisztémás szteroidok.
  • Ha a beteg súlyos asztmában szenved, vagy rossz az általános állapota, például szívbetegsége van.
  • A beteg súlyos ekcémában, psoriasisban vagy egyéb, nagy felületet érintő bőrbetegségben szenved.
  • Ha ananmnézisében bőrteszt során súlyos allergiás reakció szerepel, vagy korábban életveszélyes anafilaxiás reakció lépett fel nála.
  • Az allergiatesztek eredményét a diagnózis felállításán túl az immunterápia hatékonyságának a nyomon követésére, illetve a bőrtesztek eredményének a megerősítésére is fel lehet használni.

Az allergiát kimutató vérvizsgálat eredményét az alkalmazott gyógyszerek nem befolyásolják. Kevesebb együttműködést igényel a beteg részéről, ezért kisgyermekek esetében is javasolt.

 

 

 

Forrás: www.medicalonline.hu

 

 

Prima Medica