Speedmedical pontjaink továbbra is nyitva tartanak!

Felkészülés a vizsgálatra

Létrehozva: 2017.10.04 09:54 | Módosítva: 2018.06.21 13:45
A SpeedMedical-ben azonnal, beutaló nélkül kérhet laborvizsgálatokat, melynek eredményeit akár 1 napon belül továbbítjuk Önnek elektronikus formában.

Bizonyos vizsgálatok speciális előkészülést igényelnek, ehhez szeretnénk segítséget nyújtani az oldalunkon található tájékoztató anyagokkal,melyeket itt megtekinthet>>

További általános információk

Étkezés

A vérvétel az esetek nagy többségében éhgyomorra történik, tehát a vérvételt megelőző 10-12 órában táplálékot már ne fogyasszon.

  • A vizsgálat napját megelőző este kerülni kell a magas fehérje tartalmú, zsíros ételeket.
  • Folyadékot lehet inni, azonban figyelni kell arra, hogy az ne tartalmazzon szénhidrátot (cukrot), és zsírnemű anyagot (pl. tejes, tejszínes ital)!
  • A tartós éhezés is kerülendő, mivel az éhezés számos paraméter változását okozhatja.
  • Speciális esetben előfordulhat, hogy nem szükséges éhgyomorra lenni a mintavételkor, ezért célszerű megkérdezni a kezelőorvost a vérvétel előtti táplálkozási előírásokat illetően.

Étkezést követően sok paraméter értéke fiziológiásan eltér az éhgyomri értéktől.

Ha a pácienstől étkezés után veszünk vért, főleg a glükóz (vércukor), a triglicerid, a koleszterin, a vas és a foszfát esetében kapunk magasabb értéket, mivel a felszívott tápanyagokat a vér elszállítja, a szervezet feldolgozza, és ez vizsgálat során hozzáadódik a bázisnak tekinthető éhgyomri értékhez.

Ha a vérvétel zsíros étkezés után történik, a kialakuló ún. lipémia folytán a szérum vagy plazma zavaros lesz, ami számos anyag laboratóriumi meghatározását zavarja!

Figyelem! Bizonyos klinikai kémiai vizsgálatok eredményei a vizsgálatot megelőző hosszabb időszak étrendjétől is függnek.

  • Szérum húgysav koncentráció meghatározása előtt 3 napig purinszegény diéta javasolt (kerülje a belsőségeket, hüvelyeseket, diót, mogyorót, földimogyorót; kevés hús és hal azonban fogyasztható).
  • Szérum húgysav koncentráció meghatározása előtti héten kerülni kell az alkoholfogyasztást is, mivel az alkohol csökkenti a vesék húgysav kiválasztását.
  • Szérum húgysav koncentráció meghatározása előtti  fontos tudni, hogy drasztikus éhezés esetén ugyancsak csökken a húgysav kiválasztása.
  •  A szérum karbamid meghatározása előtt 3 napig érdemes kerülni a magas húsfogyasztást! (A vér karbamid-koncentrációja függ az étrend fehérjetartalmától.)

Kérdései tisztázására készséggel állunk rendelkezésére az alábbi telefonszámon: +36 70 329 06 40

Élvezeti cikkek

Az élvezeti cikkek (kávé, tea, alkohol) olyan anyagokat tartalmaznak, melyek a különböző szervek működését befolyásolhatják, ezért különösen funkcionális vizsgálatok (pl. gyomor, vese, máj) előtt fogyasztásuk tilos! A mintavételt megelőző alkoholfogyasztást szintén nem ajánlott, hatására egyes paraméterek szintje változhat, továbbá befolyásolja számos anyag vesén át történő kiválasztását is. A dohányzás – sok egyéb káros hatása mellett – szintén eltérést eredményezhet egyes laboratóriumi vizsgálatok esetében (pl. magasabb CEA érték mérhető), emiatt (is) érdemes kerülni.

Fizikai aktivitás

Egyes vizsgálatok eredményét az erős fizikai terhelés jelentősen befolyásolja, ezért a vérvételt megelőzően lehetőség szerint kerülni kell a szélsőséges, túlzóan megerőltető fizikai megterhelést.

Erős fizikai megterhelés következtében fokozottan kerülnek a vérbe: leukociták, laktát, piruvát, izomból származó enzimek (LDH, GOT, CK), így ezek szintje emelkedhet.

Gyógyszerek hatása

Számos gyógyszer hatással van az anyagcserére, szerveink működését megváltoztatja, emellett metabolitjaik, bomlástermékeik zavarhatják az analitikai reakciókat. Emiatt ajánlatos a gyógyszereket nem a mintavétel előtt, hanem azt követően bevenni – amennyiben ez a páciens egészsége szempontjából megoldható. A szívbetegségben szenvedők bevehetik szokásos gyógyszereiket egy pohár vízzel, ha kezelőorvosuk nem rendelkezett másként. A korrekt eredmény érdekében kérjük a beutaló orvos által adott utasítások betartását!

Gyógyszerszedéssel kapcsolatos kérdéseid mindig egyeztesse kezelőorvosával!

Fontos! Amennyiben vérvételkor rosszul szokott lenni, vagy fertőtlenítőszer érzékenységről tud, közölje ezt a vérvételt végző szakemberrel még a beavatkozás előtt. A vért fekve is levehetik Öntől, így könnyebben elkerülhető az ájulás és az ezzel járó esetleges sérülés.

Jó, ha tudja! A terheléses vizsgálatok speciális előkészítést igényelnek. A hosszabb álló testhelyzet után vett mintában a sejtek és makromolekuláris összetevők koncentrációja több százalékkal megnövekedhet az ülő vagy fekvő testhelyzetben vett mintához képest.

Székletben történő vérkimutatás előtt 3 napig nem fogyasztható hús, hal, torma, retek, zeller, mivel ezek hemoglobint, mioglobint, ill. peroxidázokat tartalmaznak, így a vizsgálat eredménye tévesen pozitív lehet.

Prima Medica