Speedmedical pontjaink továbbra is nyitva tartanak!

Allergia vizsgálatok

Allergia vizsgálatok

Módosítva: 2021.09.21

Az allergia a szervezet túlzott reakciója egy olyan anyag ellen, mely normális körélmények között nem okoz problémát. Egyre nagyobb számban jelennek meg gyermekek és felnőttek körében is a különböző allergiás kórképek. Jellemző a pollenallergia, tej, tojás, búza allergia, de egyre gyakrabban alakul ki allergiás reakció a poratkával vagy éppen a házi kedvencek szőrével kapcsolatban is.

Allergia vizsgálatok:

Az allergia gyógyításához az első lépés a panaszokok mögött álló allergén azonosítása. Az allergia vizsgálatok főbb típusai:

  • vérvizsgálatok
  • bőrtesztek (Prick, Epicután stb)
  • provokációs tesztek

Speedmedical pontjainkon vérből történő allergia vizsgálatokra van lehetőség!

A vizsgálatra való felkészülésről olvassa el betegtájékoztatónkat.

Allergia vizsgálat - vérből:allergia vizsgálat - SpeedMedical

A hagyományos allergia teszek az IgE ellenanyag szintjét vizsgálják a vérből. 

Az IgE antitest a szervezetben az allergénekkel és a nyálkahártyák hízósejtjeivel reakcióba lépve, olyan anyagokat szabadít fel, amelyek kellemetlen allergiás tüneteket okoznak. Ilyen allergének lehetnek például a pollenek, a poratka, az állatszőr, egyes rovarok mérge, bizonyos élelmiszer-összetevők, gyógyszerek, vegyszerek vagy fémek.  Az IgE hozzákapcsolódik a hízósejtekhez, így amikor az érzékennyé vált személy újból találkozik az allergénnel, az allergénmolekulák összekapcsolódnak a hízósejtekhez kötődött ellenanyag-molekulákkal. Ennek hatására a hízósejtekből kiürülnek az allergiás gyulladásért felelős anyagok, amelyek közül a legismertebb a hisztamin. A szervezet különböző részeibe – például a kötőhártyára vagy az orrnyálkahártyára – eljutva ezek a szöveteket irritáló anyagok okozzák az allergiás reakciót.

Az allergén-specifikus kifejezés az adott allergénre (ami az allergiás tüneteket okozza) jellemző, vagyis specifikus IgE kimutatásán alapszik, tehát a vizsgálat során nem pusztán az allergia ténye állapítható meg, hanem pontosan be lehet azonosítani azt is, hogy mi az, ami a tüneteket okozza.

A klasszikus allergiatesztek az allergiát kiváltó anyag teljes kivonatát vizsgálják, illetve következő lépésben, külön allergia panel kérése után egy-egy komponenst (molekulát) is. A legújabb, teljeskörű allergia vizsgálatok egy panelen több száz biológiai eredetű anyag kivonatát és komponenseit is elemzik egyetlen vérvétel alapján.

Az allergia vizsgálatok újabb típusai közé tartoznak az IgG alapú intolerancia vizsgálatok, melyeket gyakran ételintolerancia vizsgálatoknak hívnak a köznyelvben. Amennyiben nem egy hagyományos IgE alapú rekació áll a kelletlen panaszok hátterében, akkor előfordulhat, hogy ez a vizsgálat típus ad megoldást a problémára. 

Allergia vizsgálati csomagok:pollen allergia vizsgálatok széles választékban

Légúti allergiák vizsgálata:

Légúti allergiák esetén a specifikus IgE vérből történő meghatározása akkor javasolt, ha az Prick-teszt (bőrre felvitt allergének vizsgálata) nem végezhető el. 

Ételallergia vizsgálataink: 

Gyermekallergia vizsgálatai csomagjaink:

Komplex allergia vizsgálat - Alex Multiplex allergia teszt

Alex - 295 allergén - 162 forrásból 117 kivonat 178 komponens

Összetett allergiás kórképeknél, súlyos, akár anafilaxiát is okozó allergén anyagok, keresztallergiák feltérképezéséhez a multiplex allergia tesztet ajánljuk. Közel 300 allergén vizsgálata egyetlen vérvételből!

Egyedileg kérhető, komponens alapú allergia vizsgálat 

IgG alapú ételintolerancia vizsgálat

Immunmodulált ételintolerancia esetében az ételintolerancia vizsgálat a vérben lévő specifikus IgG szinteket mérjük.

FOX IgG Ételintolerancia teszt 

A specifikus IgG elleanyag szintjével járó betegségek nem járnak hirtelen, akut tünetekkel. Az emelkedett specifikus IgG-szint összefüggésbe hozható a tünetekkel, és a kérdéses ételt, allergént elhagyva a tünetek csökkennek. A specifikus IgG-szint emelkedés jellemzően ételeknél fordul elő.

Egyéb ételintoleranciák

Az IgG immunmodulált ételintoleranciák mellett számos más mechnizmusra visszavezethető ételintoleranciát ismerünk. Ezek közül legtöbb valamilyen enzim hiányára vagy csökkent működésére vezethető vissza. Leggyakoribb ételintolerancia a laktózintolerancia.

A SpeedMedical pontokon többféle ételintolerancia vizsgálati csomag közül választhat:

Glutén érzékenység

A gluténérzékenység, vagy más néven cöliákia egy autoimmun kórkép. Bár nem az allergiák közé tartozik a gluténérzékenység, de tünetei hasonlóságot mutathatnak.   Kivizsgálása történhet többféle módszerrel:

  • Végezhető egyrészt gluténérzékenység genetikai vizsgálat (HLA DQ2 és DQ8 vizsgálat), mely bár nem diagnosztizálja a kórképet, de a betegségre való hajlamot kimtatja. 
  • Másik módszer a vérből történő ellenanyag vizsgálat. Ezt a vizsgálatot akkor érdemes elvégezni, ha még nem kezdődött el a gluténmentes diéta. Ilyenkor a vérből a gluténérzékenységre jellemző antitestek kimutathatók (az anti-endomysium antitest (IgA) és a szöveti transzglutamináz elleni antitest (IgG). 

Allergia vizsgálatra felkészülés

Az allergia vizsgálatoknál a vérvételhez nem szükséges éhgyomor, a nap bármely szakában elvégezhető. Vérvizsgálat során az ellenanyag vérben oldott formája mutatható ki, a laborban ezt vizsgálják. A bőrteszttel ellentétben a vérvizsgálat allergiaszezonban is végezhető, ha a betegnek tünetei vannak, de akkor is, ha antihisztamint szed, hogy azokat csillapítsa, ezek nem befolyásolják a vérvizsgálat eredményét. A vizsgálatot azonban nemcsak szezonban, hanem a tünetek megszűnése után is el lehet végezni, az IgE-szint ugyanis akkor is magas marad, ha az allergén már nincs jelen, értéke csak nagyon lassan csökken.

Allergia vizsgálat árak:

(A csomagárak nem tartalmazzák a mindenkori vérvétel árát, lásd árlista.)

A járványügyi helyzetre való tekintettel a laboratóriumi vizsgálatok leletkiadási ideje az eredeti vállalási időnél hosszabb lehet!

A vizsgálat az alábbi SpeedMedical pontjainkon érhető el

A SpeedMedical vérvételeit, vizsgálatait asszisztensek végzik, akik szakmai hatásköre a vizsgálatok elvégzésére terjed ki, nem terjed ki a vizsgálatok meghatározására, kivizsgálás indikálására, diagnózis felállítására és az eredmények interpretálására - ezek jogszabály és szakma szerint szigorúan orvosi hatáskörök.