Allergia vizsgálatok

Az allergia a szervezet téves immunválasza, amely egy olyan molekula ellen védekezik, ami a szervezetre nézve ártalmatlan. A különböző allergiák vizsgálata vérből, az úgynevezett allergén-specifikus immunglobulin E (IgE) ellenanyag vizsgálattal történik.

Allergia vizsgálatok

IgE allergia vizsgálat:

Az IgE antitest a szervezetben az allergénekkel és a nyálkahártyák hízósejtjeivel reakcióba lépve, olyan anyagokat szabadít fel, amelyek kellemetlen allergiás tüneteket okoznak. Ilyen allergének lehetnek például a pollenek, a poratka, az állatszőr, egyes rovarok mérge, bizonyos élelmiszer-összetevők, gyógyszerek, vegyszerek vagy fémek.  Az IgE hozzákapcsolódik a hízósejtekhez, így amikor az érzékennyé vált személy újból találkozik az allergénnel, az allergénmolekulák összekapcsolódnak a hízósejtekhez kötődött ellenanyag-molekulákkal. Ennek hatására a hízósejtekből kiürülnek az allergiás gyulladásért felelős anyagok, amelyek közül a legismertebb a hisztamin. A szervezet különböző részeibe – például a kötőhártyára vagy az orrnyálkahártyára – eljutva ezek a szöveteket irritáló anyagok okozzák az allergiás reakciót.

Az allergén-specifikus kifejezés az adott allergénre (ami az allergiás tüneteket okozza) jellemző, vagyis specifikus IgE kimutatásán alapszik, tehát a vizsgálat során nem pusztán az allergia ténye állapítható meg, hanem pontosan be lehet azonosítani azt is, hogy mi az, ami a tüneteket okozza.

A klasszikus allergiatesztek az allergiát kiváltó anyag teljes kivonatát vizsgálják, illetve következő lépésben, külön allergia panel kérése után egy-egy komponenst (molekulát) is. A legújabb, teljeskörű allergia vizsgálatok egy panelen több száz biológiai eredetű anyag kivonatát és komponenseit is elemzik egyetlen vérvétel alapján.

allergia vizsgálat - SpeedMedical

Az allergiavizsgálatoknál a vérvételhez nem szükséges éhgyomor, a nap bármely szakában elvégezhető. Vérvizsgálat során az ellenanyag vérben oldott formája mutatható ki, a laborban ezt vizsgálják. A bőrteszttel ellentétben a vérvizsgálat allergiaszezonban is végezhető, ha a betegnek tünetei vannak, de akkor is, ha antihisztamint szed, hogy azokat csillapítsa, ezek nem befolyásolják a vérvizsgálat eredményét. A vizsgálatot azonban nemcsak szezonban, hanem a tünetek megszűnése után is el lehet végezni, az IgE-szint ugyanis akkor is magas marad, ha az allergén már nincs jelen, értéke csak nagyon lassan csökken.

A SpeedMedical pontokon többféle allergia vizsgálati csomag közül választhat:

Légúti allergiák esetén a specifikus IgE meghatározása akkor javasolt, ha az Prick-teszt (bőrre felvitt allergének vizsgálata) nem végezhető el.

A légúti allergiák vizsgálatának elvégzésére az alábbi csomagjaink állnak rendelkezésre:

Szolgáltatásaink között lehetőség van 20, 30, illetve 40 allergénre történő IgE allergiavizsgálat elvégzésére:

allergia vizsgálatok széles választékban

A táplálékallergia vizsgálatának elvégzésére az alábbi csomagjaink állnak rendelkezésre:

Összetett allergiák elvégzésére az alábbi csomagjaink állnak rendelkezésre:

Összetett allergiás kórképeknél, súlyos, akár anafilaxiát is okozó allergén anyagok, keresztallergiák feltérképezéséhez a multiplex allergia tesztjeinket ajánljuk. Közel 300 allergén vizsgálata egyetlen vérvételből!

IgG alapú ételintolerancia vizsgálat

Immunmodulált ételintolerancia esetében az ételintolerancia vizsgálat a vérben lévő specifikus IgG szinteket mérjük.

A SpeedMedical pontokon többféle IgG ételintolerancia vizsgálati csomag közül választhat:

A specifikus IgG elleanyag szintjével járó betegségek nem járnak hirtelen, akut tünetekkel. Az emelkedett specifikus IgG-szint összefüggésbe hozható a tünetekkel, és a kérdéses ételt, allergént elhagyva a tünetek csökkennek. A specifikus IgG-szint emelkedés jellemzően ételeknél fordul elő.

Egyéb ételintoleranciák

Az IgG immunmodulált ételintoleranciák mellett számos más mechnizmusra visszavezethető ételintoleranciát ismerünk. Ezek közül legtöbb valamilyen enzim hiányára vagy csökkent működésére vezethető vissza. Leggyakoribb ételintolerancia a laktózintolerancia.

A SpeedMedical pontokon többféle ételintolerancia vizsgálati csomag közül választhat:

Áraink:

(A csomagárak nem tartalmazzák a mindenkori vérvétel árát, lásd árlista.)

Vizsgálatok, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia vizsgálatra:

SpeedMedical
Mobil: +36 70 329 06 40
email: info@speedmedical.hu

online bejelentkezés

A SpeedMedical vérvételeit, vizsgálatait asszisztensek végzik, akik szakmai hatásköre a vizsgálatok elvégzésére terjed ki, nem terjed ki a vizsgálatok meghatározására, kivizsgálás indikálására, diagnózis felállítására és az eredmények interpretálására - ezek jogszabály és szakma szerint szigorúan orvosi hatáskörök.