Speedmedical pontjaink továbbra is nyitva tartanak!

Allergia vizsgálatok

Allergia vizsgálatok

Módosítva: 2022.01.26

Multiplex, standard és egyedi – extractum és molekuláris – allergiavizsgálatok, valamint multiplex ételintolerancia vizsgálatok egyetlen vérvételből

 

• ALEX Multiplex allergiavizsgálat - 295 allergénre

Egyedüálló multiplex allergiavizsgálat – egyetlen vérvételből 295 allergénre (162 forrásból 117 kivonat és 178 komponens)

A multiplex allergiavizsgálat segítségével Ön átfogó képet kaphat arról, hogy:

  • milyen anyagokra allergiás,
  • van-e bármilyen életveszélyes allergiája,
  • milyen keresztallergiák állnak fenn Önnél,
  • mely allergénekre érdemes allergénspecifikus immunterápiát indítani.

 

Bővebben az ALEX 295 multiplex allergiatesztről itt olvashat: Multiplex allergia vizsgálat »

A teszt elkészítésének vállalási ideje: 10 munkanap. Külön díj ellenében a vizsgálat mellé szakorvosi értékelés is kérhető (opcionális).

 

• FOX Multiplex ételintolerancia vizsgálat - 287 összetevőre

Egyedüálló ételintolerancia vizsgálat – egyetlen vérvételből 287 alapanyag vizsgálata

A multiplex ételintilerancia vizsgálat segítségével Ön átfogó képet kaphat arról, hogy:

  • mely ételekkel szemben áll fenn ételintoleraniciája,
  • mely ételek okozhatnak Önnek panaszokat,
  • mely ételeket érdemes elhagynia az étkezésből.

 

Bővebben a FOX 287 multiplex ételintolerancia-tesztről itt olvashat: FOX ételintolerancia teszt »

A teszt elkészítésének vállalási ideje: 10 munkanap. Külön díj ellenében a vizsgálat mellé dietetikusi javaslat is kérhető (opcionális).


További allergiavizsgálataink

 

A hagyományos allergia teszek az IgE ellenanyag szintjét vizsgálják a vérből. Az IgE antitest a szervezetben az allergénekkel és a nyálkahártyák pollen allergia vizsgálatok széles választékbanhízósejtjeivel reakcióba lépve, olyan anyagokat szabadít fel, amelyek kellemetlen allergiás tüneteket okoznak. Ilyen allergének lehetnek például a pollenek, a poratka, az állatszőr, egyes rovarok mérge, bizonyos élelmiszer-összetevők, gyógyszerek, vegyszerek vagy fémek. Az IgE hozzákapcsolódik a hízósejtekhez, így amikor az érzékennyé vált személy újból találkozik az allergénnel, az allergénmolekulák összekapcsolódnak a hízósejtekhez kötődött ellenanyag-molekulákkal. Ennek hatására a hízósejtekből kiürülnek az allergiás gyulladásért felelős anyagok, amelyek közül a legismertebb a hisztamin. A szervezet különböző részeibe – például a kötőhártyára vagy az orrnyálkahártyára – eljutva ezek a szöveteket irritáló anyagok okozzák az allergiás reakciót.

 

• Légúti allergiák vizsgálata

Légúti allergiák esetén a specifikus IgE vérből történő meghatározása akkor javasolt, ha a Prick-teszt (bőrre felvitt allergének vizsgálata) nem végezhető el. 

 

• Ételallergia vizsgálatok

Az allergén-specifikus kifejezés az adott allergénre (ami az allergiás tüneteket okozza) jellemző, vagyis specifikus IgE kimutatásán alapszik, tehát a vizsgálat során nem pusztán az allergia ténye állapítható meg, hanem pontosan be lehet azonosítani azt is, hogy mi az, ami a tüneteket okozza.

 

• Gyermekallergia vizsgálatai csomagok


További ételintolerancia vizsgálatok

 

• IgG alapú ételintolerancia vizsgálat

allergia vizsgálat - SpeedMedicalAz allergia vizsgálatok újabb típusai közé tartoznak az IgG alapú intolerancia vizsgálatok, melyeket gyakran ételintolerancia vizsgálatoknak hívnak a köznyelvben. Amennyiben nem egy hagyományos IgE alapú rekació áll a kelletlen panaszok hátterében, akkor előfordulhat, hogy ez a vizsgálat típus ad megoldást a problémára. 

Immunmodulált ételintolerancia esetében az ételintolerancia vizsgálat a vérben lévő specifikus IgG szinteket mérjük. A specifikus IgG elleanyag szintjével járó betegségek nem járnak hirtelen, akut tünetekkel. Az emelkedett specifikus IgG-szint összefüggésbe hozható a tünetekkel, és a kérdéses ételt, allergént elhagyva a tünetek csökkennek. A specifikus IgG-szint emelkedés jellemzően ételeknél fordul elő.

 

• Egyéb ételintoleranciavizsgálatok

Az IgG immunmodulált ételintoleranciák mellett számos más mechnizmusra visszavezethető ételintoleranciát is ismerünk. Ezek közül legtöbb valamilyen enzim hiányára vagy csökkent működésére vezethető vissza. A SpeedMedical pontokon az alábbi ételintolerancia vizsgálati csomagok közül választhat:

 

• Glutén érzékenység

A gluténérzékenység vagy más néven cöliákia egy autoimmun kórkép. Bár nem az allergiák közé tartozik a gluténérzékenység, de tünetei hasonlóságot mutathatnak. A kivizsgálása többféle módszerrel történhet:

  • Végezhető egyrészt gluténérzékenység genetikai vizsgálat (HLA DQ2 és DQ8 vizsgálat), mely bár nem diagnosztizálja a kórképet, de a betegségre való hajlamot kimtatja. 
  • Másik módszer a vérből történő ellenanyag vizsgálat. Ezt a vizsgálatot akkor érdemes elvégezni, ha még nem kezdődött el a gluténmentes diéta. Ilyenkor a vérből a gluténérzékenységre jellemző antitestek kimutathatók (az anti-endomysium antitest (IgA) és a szöveti transzglutamináz elleni antitest (IgG). 


Vizsgálatokra való felkészülés

Az allergia vizsgálatoknál a vérvételhez nem szükséges éhgyomor, a nap bármely szakában elvégezhető. Vérvizsgálat során az ellenanyag vérben oldott formája mutatható ki, a laborban ezt vizsgálják. A bőrteszttel ellentétben a vérvizsgálat allergiaszezonban is végezhető, ha a betegnek tünetei vannak, de akkor is, ha antihisztamint szed, hogy azokat csillapítsa, ezek nem befolyásolják a vérvizsgálat eredményét. A vizsgálatot azonban nemcsak szezonban, hanem a tünetek megszűnése után is el lehet végezni, az IgE-szint ugyanis akkor is magas marad, ha az allergén már nincs jelen, értéke csak nagyon lassan csökken.

 

A vizsgálatok az alábbi SpeedMedical pontokon érhetőek el:

 

A SpeedMedical vérvételeit, vizsgálatait asszisztensek végzik, akik szakmai hatásköre a vizsgálatok elvégzésére terjed ki, nem terjed ki a vizsgálatok meghatározására, kivizsgálás indikálására, diagnózis felállítására és az eredmények interpretálására - ezek jogszabály és szakma szerint szigorúan orvosi hatáskörök. 

A járványügyi helyzetre való tekintettel a laboratóriumi vizsgálatok leletkiadási ideje az eredeti vállalási időnél esetenként hosszabb lehet!