Speedmedical pontjaink továbbra is nyitva tartanak!

Hisztamin intolerancia vizsgálat

Hisztamin intolerancia vizsgálat

Szerző: SpeedMedical | Módosítva: 2022.06.17

A hisztamin-intolerancia vagy hisztaminózis a magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek fogyasztása után jelentkező és/vagy a szervezetben felszabadult nagy mennyiségű hisztamin miatt jelentkező tünetegyüttes.

Miért érdemes kivizsgálni?

Nemcsak a szervezetben termelődik és szabadul fel a hisztamin, hanem kívülről is be lehet vinni: egyes ételeknek magas a hisztamin tartalma, vagy éppen a hisztamin termelést, felszabadulást segítik, fokozzák a szervezetben. Léteznek olyan ételek, illetve gyógyszerek, amik a hisztamin lebontását akadályozzák meg. Amikor maga a hisztamin bontó enzim szintje nagyon alacsony a szervezetben nevezzük hisztamin érzékenységnek, vagy hisztamin intoleranciának.

hisztaminban gazdag ételek

A hisztamin-érzékenység vérből végzett vizsgálattal igazolható, a DAO enzim szintje mérhető. Hisztamin intoleranci esetén diétázni kell, a magas hisztamin tartalmú ételeket a beteg nem fogyaszthatja. A diagnózissal együtt a beteg megkapja a listát ezekről az ételekről, illetve dietetikus segítségét is érdemes igénybe venni az új étrend összeállításához, hiszen a diéta betartásával a tünetek is megszűnnek. Ha a beteg bizonyos szituációkban nem szeretne lemondani egy-egy magas hisztamintartalmú fogásról, lehetőség van a DAO enzim pótlására. A tablettát étkezés előtt kell bevenni, így megelőzhetőek a kellemetlen tünetek.

Vizsgálat:

A SpeedMedical pontokon lehetőség van a diamino-oxidáz (DAO) enzim működésének tesztjére. A teszt elvégzéséhez egy egyszerű vérvizsgálat szükséges, a vérvétel eredménye körülbelül 2 héten belül készül el, és megmutatja a vérben található DAO enzim szintjét. Az eredmény értelmezésére, kezelés beállítására szakorvosi vizit szükséges.

Áraink

Vizsgálat Ára

DAO mérés 

20 800 Ft

Jelentkezzen be most DAO enzim vizsgálatra!

A vizsgálat az alábbi SpeedMedical pontjainkon érhető el:

A SpeedMedical vérvételeit, vizsgálatait asszisztensek végzik, akik szakmai hatásköre a vizsgálatok elvégzésére terjed ki, nem terjed ki a vizsgálatok meghatározására, kivizsgálás indikálására, diagnózis felállítására és az eredmények interpretálására - ezek jogszabály és szakma szerint szigorúan orvosi hatáskörök.