Speedmedical pontjaink továbbra is nyitva tartanak!

Fruktóz intolerancia

Fruktóz intolerancia

Szerző: SpeedMedical | Módosítva: 2022.01.04

Az étel-intoleranciák között a fruktóz érzékenység – avagy a gyümölcscukorra való érzékenység is egyre gyakoribb probléma. Amennyiben Ön is tapasztal puffadást, hasmenést, emésztési problémákat gyümölcsök, illetve hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek elfogyasztása után, akkor érdemes fruktóz kilégzési tesztet elvégeztetnie.

Mi a fruktóz?

A fruktóz- más néven gyümölcscukor egy természetes és egyszerű cukor, amit főleg gyümölcsökben, zöldségekben és a mézben találhatunk meg. Leginkább a glükózzal együtt fordul elő, de íze annál édesebb. A hagyományos répacukor is glükóz és fruktóz keverékéből áll.

Mit jelent a fruktóz intolerancia?

A fruktóz érzékenység a gyümölcscukor felszívódási zavarát jelenti, ami az európai népesség körében gyakori, 35%-os előfordulás jellemzi. A fel nem szívódott fruktóz a vastagbélbe jut, ahol erjedésnek indul. Ebben az esetben egy szerzett betegségről van szó, bármely életkorban kialakulhat.

Mikor érdemes fruktóz intolerancia vizsgálaton részt venni?

 • puffadást, emésztési problémát tapasztal gyümölcsök elfogyasztása után

 • cukros ételek fogyasztását követően gyakran felpuffad

 • nagyobb mennyiségű gyümölcs, zöldség fogyasztása után hasi fájdalom, hasmenés, egyéb emésztési problémákat észlel

Tudta?

Fuktóz intolerancia teszt elvégzésére az egyetlen módszer a hidrogén kilégzési teszt!

Jelentkezzen be fruktóz intolerancia hidrogén kilégzési vizsgálatra Speedmedical pontjainkon!

+36 70 329 06 40

Mik a fruktóz intolerancia tünetei?

 • puffadás

 • hasmenés / ritkábban székrekedés

 • gyakori szellentés

 • görcsös hasi fájdalom

A fruktóz érzékenység tünetei hasonlóak a tejcukor érzékenység tüneteihez, a fruktóz érzékenység gyakran társul tejcukor érzékenységgel.

A fruktóz intolerancia vizsgálata

A fruktóz érzékenység kimutatására az egyetlen elérhető módszer a hidrogén kilégzési teszt.

A hidrogén kilégzési teszt folyamata

A baktériumbontás közben felszabaduló gáz képződésén alapul az érzékenység kimutatására szolgáló kilégzési teszt – úgy nevezett hidrogén kilégzési teszt.

A vizsgálat lényege, hogy fruktóz tartalmú oldat elfogyasztása után a kilélegzett levegőben mérjük a hidrogén koncentráció növekedését.

Hogyan készüljön a hidrogén kilégzési tesztre?

 • a vizsgálat elvégzéséhez éhgyomri állapot szükséges, étkezni és inni sem szabad - vizet sem!

 • TILOS a fogmosás, szájvíz használata, dohányzás, rágózás

 • a vizsgálatot megelőző napon kerülni kell a gyümölcsök, gyümölcslevek, puffasztó ételek és italok (hüvelyesek, olajos magvak, szénsavas italok), valamint kávé és alkoholos italok fogyasztását

 • a vizsgálat időtartama 2 óra, ez idő alatt a rendelőben kell tartózkodnia. A fruktóz oldat elfogyasztása után, majd 15/30 percenként bele kell fújnia egy hidrogén szintet mérő műszerbe

 • a vizsgálat időtartama alatt nem lehet enni, inni és dohányozni

A vizsgálatra való felkészülésről olvassa el betegtájékoztatónkat.

Figyelem! A vizsgálat elvégzése előtt elfogyasztott fruktóz oldat intolerancia esetén egész nap, akár még éjjel is okozhat panaszokat (puffadás, hasmenés, hascsikarás)!!

A fruktóz intolerancia kezelése

Fruktóz intolerancia esetén a kezelés leghatékonyabb formája a fruktóz tartalmú ételek és italok fogyasztásának csökkentése, szükség esetén teljes elhagyása.

Hazai forgalomban is kapható már olyan enzim, mely segíti a fruktóz gyorsabb lebomlását.

A fruktózt széles körben alkalmazza az élelmiszer- és gyógyszeripar, ezért körültekintően kell válogatni az iparilag feldolgozott élelmiszerek, illetve gyógyszerek közül.

Egyénre szabott diétát kell követni, szükség esetén dietetikus bevonásával.

Fruktóz érzékenység vizsgálat Ára

Hirdogén kilégzési teszt

19 000 Ft

A SpeedMedical vérvételeit, vizsgálatait asszisztensek végzik, akik szakmai hatásköre a vizsgálatok elvégzésére terjed ki, nem terjed ki a vizsgálatok meghatározására, kivizsgálás indikálására, diagnózis felállítására és az eredmények interpretálására - ezek jogszabály és szakma szerint szigorúan orvosi hatáskörök.