Inzulinrezisztencia vizsgálat

Inzulinrezisztencia vizsgálat

A SpeedMedicalben az alábbi inzulinrezisztencia vizsgálatokat végezzük:

Vizsgálat Díj Díj inzulinszintekkel 
2 pontos terhelés 2300 Ft 6900 Ft
3 pontos terhelés 3500 Ft 9900 Ft
4 pontos terhelés 4600 Ft 12800 Ft
5 pontos terhelés 5600 Ft 15600 Ft
6 pontos terhelés 6500 Ft 18300 Ft

*Az árak nem tartalmazzák a mindenkori vérvétel árát, lásd árlista.

Menete

  • Az „inzulinrezisztencia” vizsgálat a vércukor aktuális szintjét meghatározandó gyorsteszttel kezdődik. 7,0 mmol/l felett szakmailag a terhelés ellenjavalt.
  • Az első vérvétel az ún. 0. perces minta, melyet 75 g vízben feloldott glükóz elfogyasztása követi. A glükóz elfogyasztását követően meghatározott időpontokban történnek a vérvételek. Legáltalánosabb, hogy 60. és 120. percben, de van, amikor kezelőorvos részletesebb görbét szeretne látni, így 30. és 90. percben is lehetséges vérvétel. Minden vérvételi mintából meghatározásra kerül a vércukor- és inzulinszint.
  • A szabványos 75 g glükóz elfogyasztása helyett előfordul, hogy a kezelőorvos „saját reggelis” terhelést kér, ilyenkor a páciens a szokványos reggelijét eszi meg a 0. perces vérvételt követően.
  • SpeedMedical szakmai protokollja, hogy a 75 g glükóz oldathoz pár csepp citromlevet teszünk a jobb fogyaszthatóság érdekében – ettől kezelőorvos/páciens kérésére el tudunk térni.

Gyermekeknél az elfogyasztandó glükóz mennyiségét testsúly kg-ra kell kiszámolni.

A vizsgálat felkészüléssel, adminisztrációval együtt 2,5 órát vesz igénybe. Fontos! A vizsgálatot mindig a kora reggeli órákban végezzük. Kérjük, 8:00 és 8:30 között foglaljon időpontot! 8:30 után nem áll módunkban elvégezni a vizsgálatot.

A vizsgálat, a vérminta kezelése során számos biológiai ok miatt a vér hemolitikussá válhat (azaz széteshetnek a vörösvértestek). A hemolízis lényege, hogy a sejthártya sérülése, szakadása következtében hemoglobin, illetve egyéb sejt közötti komponensek kerülnek ki a vörösvértestekből a környező plazmába. Hemolízis számos ok miatt bekövetkezhet (pl. gyógyszerhatás, mechanikai sérülés, betegségek).

Ha a minta haemolitikus, abból sajnos inzulinszintet nem tudunk meghatározni! Ilyen esetekben ismételt vérvételre van szükség.

Az inzulinrezisztencia vizsgálatra való felkészülés

  • Az inzulinrezisztencia vizsgálat éhgyomorra történik, ez azt jelenti, hogy az inzulinrezisztencia vizsgálat előtt 10 órán keresztül ne egyen, és inni is csak vizet igyon. 
  • A vizsgálat ideje alatt étkezni, vízen kívül más folyadékot fogyasztani nem szabad.

A vizsgálat közben

A vizsgálat ideje alatt a pár lépéses váróteremben közlekedést kivéve mozogni nem szabad (mivel a szervezet energiafelhasználásának nagy részét az izom teszi, a mozgó izom jelentősen befolyásolhatja a vérglükóz és inzulinszintjét)

Bejelentkezés

Vizsgálatok, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Cukorterhelésre:

SpeedMedical
Mobil: +36 70 329 06 40
email: info@speedmedical.hu

online bejelentkezés

A SpeedMedical vérvételeit, vizsgálatait asszisztensek végzik, akik szakmai hatásköre a vizsgálatok elvégzésére terjed ki, de nem terjed ki a vizsgálatok meghatározására,kivizsgálás indikálására,diagnózis felállítására és az eredmények interpretálására - ezek jogszabály és szakma szerint szigorúan orvosi hatáskörök.