Szerző: SpeedMedical

A laktóz intolerancia, más néven tejcukor érzékenység jellemzően tej, tejtermék fogyasztása után jelentkező probléma, mely a lakosság közel 10%-át érinti kisebb nagyobb mértékben. Tünetei között jellemző a puffadás, hasmenés, fokozott gázképződés. Laktóz intolerancia kivizsgálására lehetőség nyílik kétféle módszerrel, kilégzéses teszt elvégzésével, illetve genetikai vizsgálattal is.

A laktóz intolerancia oka

A szervezet – pontosabban a bélrendszer - a tejcukor bontó (laktáz) enzim hiányában, vagy csökkent működésében nem képes a bevitt tejcukor (laktóz) megemésztésére, lebontására.

A tejcukor érzékenységnek két formáját különböztetjük meg:

 • elsődleges (primer)
 • másodlagos (szekunder)

A primer laktóz intolerancia veleszületett, ritka formája, mikor a laktáz enzim már születéskor hiányzik. Ilyen esetben az újszülött mindkét szülőtől hibás laktáz gént örököl és a laktáz enzim hiányában az anyatej emésztésére sem képes.

A gyakoribb, mikor az elsődleges forma késői típusában a tejcukorbontó enzim aktivitása 3-6 éves kor után fokozatosan csökken, vagy akár meg is szűnik.

A szekunder – szerzett vagy másodlagos – laktóz intolerancia, amikor a vékonybelet érintő egyéb betegségek vezetnek laktóz intolerancia kialakulásához. 

Ilyen, vékonybelet érintő alapbetegség lehet pl: a gluténérzékenység, a Crohn-betegség, bizonyos gyomor és bélrendszert érintő fertőzések, az  antibiotikum kezelés következtében kialakult kóros baktériumelszaporodás (vékonybél kontaminációs szindróma, SIBO), a vékonybeleket érintő kemoterápiás kezelés, illetve a vékonybél károsodását okozó gyógyszerek tartós alkalmazása.

Laktóz intolerancia tünetei:

 • puffadás
 • görcsös hasi fájdalom
 • fokozott gázképződés / szelesedés
 • hasmenés / szorulás
 • hányinger / hányás
 • bőrpanaszok

A laktóz intolerancia tünetei jellemzően tej és tejtermék fogyasztását követően jelentkeznek. Amennyiben bizonytalan abban, hogy melyik vizsgálat lenne az Ön számára leginkább megfelelő, forduljon szakorvoshoz.

Laktóz intolerancia vizsgálata

A laktóz intolerancia vizsgálata két lépcsős:

 • hidrogén kilégzési teszt
 • genetikai vizsgálat

Hidrogén kilégzési teszt folyamata

A hidrogén kilégzési teszttel a laktáz enzim működését vizsgáljuk. A vizsgálat lényege, hogy laktóz elfogyasztását követően a kilélegzett levegőből mérjük a hidrogén koncentrációját. Amennyiben a szervezet nem tudja a laktózt megfelelően lebontani, az átkerül a vastagbélbe, az ott élő baktériumok a laktóz bontása során hidrogén gázt termelnek, mely a bélfalon felszívódva a vérárammal a tüdőbe kerül, így a kilélegzett levegő hidrogén tartalma megemelkedik. A kilélegzett hidrogén mennyiségét tudjuk mérni a kilégzési teszttel.

Hogyan készüljön a hidrogén kilégzési tesztre?

A hidrogén kilégzési teszt eredményét bizonyos gyógyszerek szedése befolyásolhatja

 • antibiotikumok (szedését követően minimum 1 hónap teljen el a vizsgálatig)
 • pro-biotikumok (a vizsgálat elvégzése előtt 2 héttel abba kell hagyni)
 • gyomorsav-csökkentők (egy héttel a vizsgálat előtt abba kell hagyni)
 • hashajtó-, széklet fogó készítmények (vizsgálat előtt 2 nappal abba kell hagyni)

A vizsgálatot megelőző napon kerülni kell bizonyos ételek, italok fogyasztását

 • a vizsgálat elvégzéséhez éhgyomri állapot szükséges, étkezni és inni nem szabad - vizet sem!
 • TILOS a fogmosás, szájvíz használata, dohányzás, rágózás!
 • ne fogyasszon tejet és tejterméket, puffasztó ételeket, italokat (hüvelyesek, olajos magvak, szénsavas italok) a vizsgálatot megelőző napon
 • a vizsgálat időtartama 2 óra, ez idő alatt a rendelőben kell tartózkodnia, a laktóz elfogyasztása előtt, majd azt követően 15/30 percenként meg kell fújnia egy hidrogén szintet mérő műszert
 • ez idő alatt is tilos a dohányzás
 • a vizsgálat eredményét azonnal kézhez kapja

Figyelem! A vizsgálatot követően intolerancia esetén az elfogyasztott laktóz egész nap, akár még éjjel is okozhat panaszokat (hasmenés, hascsikarás, puffadás)!!

A Hidrogén kilégzési tesztre való felkészülésről olvassa el betegtájékoztatónkat.

Laktóz érzékenyég vizsgálat ára (Hidrogén kilégzéses teszt): 19 000 Ft

Genetikai vizsgálat folyamata

A genetikai vizsgálat során nem szükséges tejcukrot a szervezetbe juttatni, csak a laktóz intolernaciára való genetikai hajlamot vizsgáljuk. A vizsgálat alatt vért veszünk a pácienstől, a vizsgálat a laktáz gén egy szabályozó részén található allélokat figyeli. Az egyik allél az apától, a másik az anyától származik, így mindenki 2 alléllal rendelkezik.

Milyen esetben javasolt az elvégzése?

Amennyiben az egyik szülőnek igazolt elsődleges, felnőttkori laktóz intoleranciája van, abban az esetben a gyermeknél 5 éves kor felett érdemes a genetikai vizsgálatot elvégeztetni, mivel a betegség örökölhető. A laktóz intoleranciát megelőzni nem lehet, ezért, ha a vizsgálat során be is bizonyosodik, hogy a gyermek is abba a genotípusba tartozik, akinél a kor előre haladtával csökken a laktáz enzim termelődése, a laktóz mentes étrend bevezetését csak a tünetek megjelenését követően érdemes elkezdeni.

Hogyan készüljön a genetikai vizsgálatra?

 • genetikai laktóz érzékenység / laktóz intolerancia teszt elvégzéséhez a mintavétel különösebb felkészülést nem igényel
 • nem szükséges éhgyomri állapot, a vérvétel a nap bármely szakaszában elvégezhető

A vizsgálat elérhető az alábbi SpeedMedical pontjainkon:

Laktóz genetikai vér teszt ára: 16 250 Ft

Figyelem!

A laktóz érzékenység / laktóz intolerancia átmeneti is lehet! Így a genetikai vizsgálat önmagában nem ad választ a laktóz intolerancia fennállásának kérdésére. Minden esetben fontos a hidrogén kilégzési teszt elvégzése is!

A laktóz intolerancia kezelése

 • diagnosztizált laktóz intolerancia esetén fontos megállapítani az egyéni tolerancia mértékét, vagyis mennyi tej, tejtermék fogyasztható el probléma nélkül
 • dietetikus segítségével összeállított egyéni étrend követése szükséges a tünetek minimalizálása céljából.
 • laktózmentes étrenden túl lehetőség van a laktáz enzim szájon át történő pótlására is
 • az étrendbe beépíthetők azok a tejet, tejszármazékot tartalmazó termékek, melyek csomagolásán vagy címkéjén a gyártó feltüntette a „laktózmentes” jelzőt

Körültekintően kell eljárni félkész-, készételek, felvágottak, húskészítmények esetében, mert bár alapvetően nem tartalmaznak tejet, tejcukrot, de adalékanyagként sok esetben beleteszik a késztermékekbe.

A SpeedMedical vérvételeit, vizsgálatait asszisztensek végzik, akik szakmai hatásköre a vizsgálatok elvégzésére terjed ki, nem terjed ki a vizsgálatok meghatározására, kivizsgálás indikálására, diagnózis felállítására és az eredmények interpretálására - ezek jogszabály és szakma szerint szigorúan orvosi hatáskörök.