Laktóz érzékenység vizsgálata

Laktóz érzékenység vizsgálata funkcionális (kilégzéses) teszttel és genetikai vizsgálattal.

Laktóz érzékenység vizsgálata

Laktóz érzékenység az európai lakosság majd 10%át érinti. A betegség lényege, hogy a szervezet, pontosabban a bélrendszer nem tudja lebontani a tejcukrot (laktózt), mivel hiányik vag ynem működik megfelelően a laktáz nevű bontóenzim. A lebontás elmaradása miatt a laktóz nem tud felszívódni, a vérkonybélből a vastagbélba jut tovább, ahol a bélbaktériumok bontják le és emésztik meg. A baktáriumok emésztésének eredménye gázképződés - hasmenés, hascsikarás, rossz közérzet.

A laktáz enzim megléte, működése sérülhet átmenetileg - fertőzés, bélgyulladás, műtét következtében, avagy lehet gén szinten hiányos, működésképtelen. Első esetben a laktóz érzékenység átmeneti, az alapbetegség gyógyulásával az emésztési képesség visszaáll, a laktóz okozta tünetek megszűnnek. Második esetben - amikor gén szinten nem tud a szervezet megfelelő laktáz enzimet termelni, a laktóz érzékenység tartós, élet végéig fennmarad.

Laktóz ézékenység vizsgálata

A laktóz érzékenység vizsgálata két lépcsős:

  • hidrogén kilégzéses teszt 
  • genetikai vizsgálat

Hidrogén kilégzéses teszt

A hidrogén kilégzéses teszttel a laktáz enzim működését vizsgáljuk. A vizsgálat lényege, hogy laktóz elfogasztását követően a kilégzett levegőből mérjük a hidrogén koncentárcióját. Amennyiben a szervezet nem tudja a laktózt lebontani, az átkerül a vastagbélbe, az ott élő baktériumok a laktóz bontása során hidrogén gézt termelnek, mely a bélfalon felszívódva a vérárammal a tüdőbe kerül, így a kilégzett levegő hidrogán tartalma megemelkedik.

hidrogén kilégzéses vizsgálat

A hidrogén kilégzéses teszt folyamata és felkészülés

  • Hidrogén kilégzéses tesztet megelőzően ne fogyasszon tejtartalmú ételt, italt legalább 6 órán keresztül.
  • A vizsgálat időtartama 2 óra, ami idő alatt Önnek a rendelőben kell tartózkodnia, a laktóz elfogyasztása előtt, majd azt követően fél óránként megfújnia egy hidrogén szintet mérő műszert. 
  • A vizsgálat eredményét azonnal kézhez kapja.
Vizsgálat Ára

Hirdogén kilégzéses teszt

12000 Ft

Genetikai vizsgálat

A laktóz érzékenység genetikai vizsgálata választ ad, hogy Önnek milyen laktáz enzim génjei vannak. A laktáz enzim génjének két fajtáját ismerjük: normál laktáz enzim termelését lehetővé tevő un. vad típust, és a működésében hibás laktáz enzim termelését okozó un. mutáns típust. Mivel minden embernek minden génből - így a laktáz génből is - 2 kópiája van, így Önnek az alábbi varációk egyike lehet:

  • vad - vad génpár = minden rendben, Ön sejtjei tudnak jól működő laktáz gént termelni
  • vad - mutáns génpár = majdnem minden rendben, Ön sejtjei tudnak jól működő laktáz gént termelni, bár kevesebb mennyiségben - így gyulladás, fertőzés esetén könnyebben válhat Ön laktóz érzékennyé
  • mutáns - mutáns génpár = Ön sejtjei nem tudnak működőképes laktáz enzimet termelni, Ön élete végéig laktóz érzékeny lesz

Genetikai laktóz érzékenység vizsgálatra felkészülés: felkészülést nem igényel.

A vizsgálat: egyszerű pálcával az Ön széjnyálkahártyájáról mintét veszünk.

Vizsgálat Ára

Laktóz genetikai vér teszt

12 900 Ft

Figyelem!

A laktóz érzékenység átmeneti is lehet! Akár vad-vad, akár vad-mutáns génpár esetében. Így a genetikai vizsgálat önmagában nem ad választ a laktóz érzékenység fennállásának kérdésére. Minden esetben fontos a hidroén kilégzéses teszt elvégzése is.

Bejelentkezés:

Vizsgálatok, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés vizsgálatra:

SpeedMedical
Mobil: +36 70 329 06 40
email: info@speedmedical.hu

online bejelentkezés

A SpeedMedical vérvételeit, vizsgálatait asszisztensek végzik, akik szakmai hatásköre a vizsgálatok elvégzésére terjed ki, nem terjed ki a vizsgálatok meghatározására, kivizsgálás indikálására, diagnózis felállítására és az eredmények interpretálására - ezek jogszabály és szakma szerint szigorúan orvosi hatáskörök.