A cöliákia vagy lisztérzékenység elkülönítendő az egyéb, táplálék okozta allergiás megbetegedésektől, így például a búza- vagy gabonaallergiától. A vérvétellel végzett vizsgálatok pozitivitása erős gyanút támaszt a cöliakia fennállására, azonban a diagnózishoz a vékonybélből vett biopsziás anyag szövettani vizsgálata is szükséges.

Cöliákia, lisztérzékenység, gluténérzékenység - mindhárom kifejezés az egyazon immunválaszhoz tartozó autoimmun betegséget jelölik.

Mindennapi táplálékunk a liszt, a kenyér és tésztafélék alapanyaga, de emellett számos ételünkben jelen van. Bizonyos emberek érzékenyek a gliadinra – a búza, rozs, árpa egyik fehérjéjére, ami a lisztérzékenység oka. A gliadint a glutén érzékeny beteg szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni, vele szemben az immunrendszer ellenanyagokat termel, ami a szervezetben autoimmun folyamatot indít el. A gluténérzékenység életen át tartó megbetegedés, megszüntetése jelenleg nem lehetséges, azonban gluténmentes étrenddel tünetmentesség és egészséges teljes élet érhető el.

Cöliákia esetében a gliadin okozta elváltozások középpontja a vékonybél, de számos egyéb szervben is okozhat elváltozást. A vékonybél bolyhainak teljes pusztulását okozza, aminek következménye súlyos felszívódási zavar, betegségi tünetek kialakulása.

gluténérzékenység vizsgálata

Lisztérzékenység vizsgálata a SpeedMedical pontokon!

A cöliákia autoantitest vizsgálatakor kapott pozitív eredmény esetén a vékonybélből vett biopsziás anyag szövettani vizsgálatával diagnosztizálható a gluténérzékenység.

Az alábbi gluténérzékenységgel összefüggő vizsgálatok érhetőek el, beutaló nélkül, akár azonnal:

Vizsgálat Ára
Cöliakia specifikus antitestek: tTG IgA/IgG meghatározás /SYNLAB (9 nap)    10 010 Ft

Cöliákia HLA vizsgálat (DQ2 és DQ8) /GENOID  szájnyálkahártyából

   40 950 Ft

A vizsgálatra való felkészülésről olvassa el betegtájékoztatónkat.

A vizsgálatok az alábbi SpeedMedical pontjainkon érhetők el

 

FONTOS! Ha valaki hosszabb ideje nem fogyaszt glutént, a lisztérzékenységre szenzitív antitestek nem mutathatók ki a véréből. Nemcsak a vérvétel során, hanem a gyomortükrözésnél is könnyen álnegatív eredmény születhet, mivel gluténmentes étrend mellett a vékonybél bolyhok regenerálódnak.

Cöliákiai genetikai vizsgálata során (HLA, genoid) ha az eredmény pozitív, vagyis a HLA-DQ2/DQ8 gén kimutatható, jelentheti azt is, hogy az illető csak hordozója a génnek, ez azonban nem jelenti a betegség megjelenését is egyben.

étalallergia és intolerancia vizsgálat

A szakorvossal átbeszélt klinikai tünetek és a szerológia eredménye mellett a lisztérzékenység diagnózisához az endoszkópos vizsgálat eredménye nyújtja a harmadik fontos információt. Ha minden vizsgálat negatív eredménnyel zárul, ám a betegnek mégis panaszai vannak, akkor a kezelőorvos javaslatára megkezdheti a gluténmentes étkezést és figyelni, hogy tapasztal-e javulást. Amennyiben igen, akkor nem-cöliákiás gluténérzékenység a diagnózis.

Az ételallergiát el kell különíteni az étel intoleranciától és bár a tünetei igen közeliek, nem keverendő össze az autimmun lisztérzékenységgel. 

Ételallergiával és intoleranciával kapcsolatosan az alábbi vizsgálatok érhetőek el SpeedMedical pontjainkon:

Vizsgálat Ára

IgE - laboratóriumi "nutritív (élelmiszer) panel - 40 allegén" vérteszt

20 800 Ft

Egyedileg kérhető molekuláris allergének: Búzaliszt (rTri a14, rTri a19, Gliadin (α,β,γ,ω-gliadin)

22 230 Ft

A SpeedMedical vérvételeit, vizsgálatait asszisztensek végzik, akik szakmai hatásköre a vizsgálatok elvégzésére terjed ki, nem terjed ki a vizsgálatok meghatározására, kivizsgálás indikálására, diagnózis felállítására és az eredmények interpretálására - ezek jogszabály és szakma szerint szigorúan orvosi hatáskörök.