Orvos válaszol -

Kovács Alvin

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

21 éves férfi vagyok, és azzal a problémámmal fordulnék Önhöz, hogy november óta húgycsőgyulladással küszködöm, voltam, már háziorvosnál, urológusnál, sőt nemibeteg gondozóban is, azonban a tüneteim mégse nagyon akarnak elmúlni. Mikor elsőnek orvoshoz fordultam, a fájó, égő érzés és váladékozás mellett a vizeletemben genny volt, kaptam 3 szem 500mg-os Sumamed tablettát, ami után a váladékozás elmúlt, és valamelyest enyhültek a tünetek is. Még az antibiotikum szedése előtt levett vizelettenyésztésem negatív volt. Azonban nem múltak el a tüneteim, így ismét orvoshoz fordultam, ahol a vizeletemmel már minden rendben volt, kaptam Cifloxin 500mg-os gyógyszert, 5 napi szedésre, ennek a szedését kb 2 hete fejeztem be, a tüneteim már nem olyan erősek, és vizeléskor is csak néha érzek fájdalmat, viszont ha tapogatom a péniszem, érzem, hogy még mindig fáj a húgycsövem...! Néha fáj a derekam, de nem tudom, hogy az ennek tudható e be, más tünetem (láz, herefájdalom stb) nincs. Az elmúlt időszakban, sok folyadékot fogyasztottam, tőzegáfonyával és csalánteával is próbáltam kiegészíteni az antibiotikumos kúrákat. Valamint az első tünetek megjelenése óta nem fogyasztottam alkoholt, és nem éltem nemi életet, úgy tudom nem igazán ajánlatos egyik sem ilyenkor! Kérném szíves véleményét, hogy mi a teendő? Menjek vissza ismét az orvoshoz, vagy még várjak hátha elmúlnak a maradék panaszaim is?
Előre is köszönöm!
Tisztelt Kovács Alvin !

A kérdés megválaszolása urológus szakterület. Sajnos mi nem tudunk hozzászólni.
Igen, keresse fel urológusát. A panaszokat ne hagyja annyiban.

Maradok tisztelettel

dr. Babai László
Orvos válaszol -

Vörösné Sipos Mária

A kérdésem a következő. Lányomnak három spontán vetélés után vizsgálták az immunglobulin szintjét. A leletekből arra jutottak, hogy lezajlott toxoplasmosis fertőzésen esett át. Ezután lege artis kezelésen esett át. A mostani, kezelé után újra emelkedett Igg - t találtak. Igg 64,10 Igm 0.19.Nem tudjuk ennek mi a jelentősége, szeretne úra kisbabát. Van-e kizáró oka?
Köszönettel: Mária
Kedves Mária!

A kérdése nőgyógyászati szakterület. Mi sajnos nem tudunk rá válaszolni.
Laborilag annyit tudunk mondani, hogy az IgG emelkedés lezajlott fertőzésre utal, annak maradvány eredménye. Az semmilyen kezelésre nem fog lejjebb menni. Párhuzam: védőoltásoknál is a cél az, hogy a szervezetben emelkedjen az adott kórokozó elleni IgG szint, és az tartósan maradjon magas - ez jelenti a védelmet.

A vetélés mögött egyébként számtalan ok lehet. Véleményem szerint komplett kivizsgálásnak, utánajárásnak lenne értelme.
Ha szabad, ajánlani tudom dr. Turi Zsuzsanna főorvosnőt a Nőgyógyászati Központban (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Maradok tisztelettel

dr. Babai László
igazgató
orvos-természetgyógyász
Orvos válaszol -

Ilyés Ernő

Tisztelt Doktor Úr!
A férjemnek fáj a bal külső boka és a talp része,hozzá nyúlni szinte lehetetlen. Végeztek Labor vizsgálatott,az orvosa nem mondott semmi konkrét eredményt. A vizsgálat kérő lapon a csillaggal megjelőlt eredmények a következők:
Ultrasens.THS : 0.1114
Fs:1.024
P-LCR :57.5
PDW :19.7
Monocyta%:8.40
MPV:14.0
Süllyedés:20
Köszvényre gyanakodtam,de ezt nem erősítette meg senki!
Tisztelettel: Rozika
Tisztelt Rozika!
Referencia tartományok, teljes eredmény ismerete nélkül nem véleményezhető.
A tünetek nem típusos köszvény tünetek.

Tisztelettel

Dr. Babai László
Orvos válaszol -

Tóth Zoltán

Tisztelt Doktor Úr !

Kb 3 hónapja besárgultam, epegörcsöm volt, mely diéta és máriatövis kúra valamint arginin, ornitin,metionin kúra után elmúlt. laboreredményeim a bilirubin kivételével nem mutattak különösebb eltérést. (Vércukor 5.5, karbamid 3.0, kreatin 66, eGFR >90,fehérvérsejt 4.8, nátrium 142, kálium4.0) A máj enzimek: got 52, gpt 34, ggt 67, gyulladás faktor crp1.1. A bilirubin viszont total: 76 konjugált 46. Az UH epehólyagfal vastagodást látott(6mm) és hólyag polipot. Menthető ön szerint az epehólyag? vagy csak tünetieredmény hoz a diéta, fegyelmezett életvitel? Lehet ezt gyógyszeresen kezelni? Köszönöm megtisztelő válaszát 39 éves férfi.
Tisztelt Uram!

Az Ön kérdésének megválaszolása nem laborterület. Az a gasztroenterológus szakorvos tudja megválaszolni.
Általában elmondható, hogy az epekövek eltűnésének igen picike a lehetősége, problémát okozó - esetleg be is gyulladó - epekő esetében az eltávolítás a legjobb gyógymód. Ez ma már laparoszkópos módszerrel rutinműtétnek számít.

Üdvözlettel

dr. Babai László
Orvos válaszol -

timi

Tisztelt Doktor Ur!

ket honapja hullik a hajam ugy erzem hormon gondok miatt lehetseges.Pajzsmirigyem es a vasam is rendben van igy csak erre tudunk gondolni.kulfoldon elek igy szuksegem lenne egy hormon vertesztre.Ez hogy mukodik onoknel illetve milyen hormonokat kell megnezni ilyen problema eseten?a vereredmenyt nogyogyaszhoz szeretnem elvinni mert a pcosre van eselyem.Tavaly enyhe anyagcserezavart es inzulinrezisztenciat mutatott a vervetel.Elore is koszonom valaszat!
Tisztelt Hölgyem!

PCO panelben ,vércukor és inzulin rezisztencia (terhelés) vizsgálat ,FSH,LH,progeszteron,ösztraidol,tesztoszteron,tesztoszteron free hormonokat nézünk .
Érdemes előre egyeztetni időpontot .
Üdvözlettel:
Dr.Babai László
Orvos válaszol -

DR. Rózsa Bernadett

Az alábbi kérdésem lenne cölákiávaL kapcsolatban:Milyen gyakorisággal fordul elö, hogy valaki DQB1*02 pozitiv és egyben DQA1*02 negatív? Köszönöm a választ!
Rózsa Bernadett
Tisztelt Rózsa Bernadett!

Erre sajnos nem tudok válaszolni. Nincsenek ilyen kimutatások, statisztikák.

Üdvözlettel:
Dr.Babai László
Orvos válaszol -

Mariann

Köszönettel szeretném megkérdezni, hogy végeznek-e Önök accidózis, ill. a vér PH értékére vonatkozó vizsgálatot. Ha igen szeretnék bejelentkezni, illetve, ha nem akkor szíveskedjenek egy elérhető címet adni számomra Budapest területén, ha lehet.
Köszönettel várom válaszukat. Mariann
Tisztelt Mariann!

Nem végzünk. Ez artériás vérvétellel jár, azonnal, helybeli feldolgozással. Információm sincs arról, ki végez ilyent. Az intenzív osztályon kívül ilyen mérés indikációja legfeljebb a terhelésélettanon fordul elő.

Üdvözlettel:
Dr.Babai László
Orvos válaszol -

Pné M. Marianna

Tisztelt doktor úr/nő! Infektológiai szakrendelésen voltam ahol szerológiai vizsgálatot kértek. CMV IgG/ELISA 2,80 NE/ml, pozitív; CMV IgM 0,3 negatív. Vélemény: Primer Cytomegalovirus fertősét átvészelt. IgG maradványntitest.
EBV IgM 0,05; EBV VCA IgG/ELISA 22, vélemény: Az IgG kétes eredménye miatt az immunizáltság nem eldönthető. EBV nukleáris antigén IgG/ELISA 138 AU/ml.
Az EBV-nél kapott eredmény eltérést nem értem egyértelműen, a fertőzés mikor zajlott le?
Köszönöm válaszát.
Tisztelt Pappné Marianna

A fertőzések esetében a szervezet védekező rendszere több szinten aktiválódik. Egyik a gyors reagálás, az éppen aktuális fertőzés kivédése. Másik szint a hosszú távú védekezésre felkészülés, egy ismételt fertőzés idejében történő kivédése.
Az első szakaszban - többek között - az IgM típusú ellenanyagoknak van szerepe, a második szakaszban az IgG típusúaknál.
Ezért van, hogy éppen aktuálisan zajló fertőzéskor az IgM emelkedik, majd ezt követi az IgG szint emelkedése. A fertőzés lezajlásával az IgM szint visszacsökken, míg az IgG sokszor magas marad évekig, évtizedekig. Azt mondjuk, hogy amíg az IgG magas, addig az egyén védett az adott fertőzéssel szemben. Erre nemzetközi határértékek vannak, hogy mit nevezünk és tekintünk "magasnak"
Fontos még, hogy az IgG emelkedés, azaz védettség kialakulása függ egyrészről az adott kórokozótól (van, amire kialakul, van amire nem), és az egyéntől (van akinél kialakul, van akinél nem, van akinél évtizedekig fennáll, van akinél gyorsabban megszűnik)

Kérdésére a válasz:
- az EBV esetében az IgG szint olyan értéknél van, ahol a védettség nem egyértelműen megmondható. Lehet, hogy védett, lehet, hogy nem. Szürke zóna.
- a fertőzés lezajlását nem lehet megmondani. Lehet, hogy pár hónapja, lehet, hogy pár éve. A jelen aktuális értékéből a múltra ilyen következtetést ezen esetben levonni nem lehet.
- amit tudni lehet: Önnek valaha életében volt EBV fertőzése (lehet, tünetmentesen vészelte át, de az is lehet, aspecifikus tünetekkel, így nem gondolt rá senki, hogy az EBV fertőzés volt). Azt nem tudjuk, hogy védett-e.

Maradok tisztelettel

dr. Babai László
Orvos válaszol -

poór rozi

Tisztelt doktor Úr!

a napokban lesz egy éve, hogy egy egész picit begennyesedett az egyik ujjam, amit 5 alkalommal tártak fel. Váladék nem jött belőle, ám az utolsó feltárás során történt leoltás Candidát mutatott ki.
Az ujjam azóta sincs rendben, bár látványilag szebb mint korábban, de viszket, apróbb vörös foltok láthatók rajta hol erősebben, hogy szinte eltűnik.
A kezelő orvos szerint ez az ujj rendben van, legalábbis szebb mint korábban. Én viszont nem ezt érzem és szeretnék a végére járni. MIT JAVASOL, MIT TEGYEK? Már gondolkodom a vértesztben is.

üdv: Poór rozi
Kedves Rozi!

Ez a kérdés sebész-kézsebész szakterülete. Sajnos mi nem tudunk benne állást foglalni, segíteni. Kérem, kézsebészt keressen fel!

Üdvözlettel
dr. Babai László