Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt doktor úr/nő! Infektológiai szakrendelésen voltam ahol szerológiai vizsgálatot kértek. CMV IgG/ELISA 2,80 NE/ml, pozitív; CMV IgM 0,3 negatív. Vélemény: Primer Cytomegalovirus fertősét átvészelt. IgG maradványntitest.

EBV IgM 0,05; EBV VCA IgG/ELISA 22, vélemény: Az IgG kétes eredménye miatt az immunizáltság nem eldönthető. EBV nukleáris antigén IgG/ELISA 138 AU/ml.

Az EBV-nél kapott eredmény eltérést nem értem egyértelműen, a fertőzés mikor zajlott le?

Köszönöm válaszát.
Tisztelt Pappné MariannaA fertőzések esetében a szervezet védekező rendszere több szinten aktiválódik. Egyik a gyors reagálás, az éppen aktuális fertőzés kivédése. Másik szint a hosszú távú védekezésre felkészülés, egy ismételt fertőzés idejében történő kivédése.

Az első szakaszban - többek között - az IgM típusú ellenanyagoknak van szerepe, a második szakaszban az IgG típusúaknál.

Ezért van, hogy éppen aktuálisan zajló fertőzéskor az IgM emelkedik, majd ezt követi az IgG szint emelkedése. A fertőzés lezajlásával az IgM szint visszacsökken, míg az IgG sokszor magas marad évekig, évtizedekig. Azt mondjuk, hogy amíg az IgG magas, addig az egyén védett az adott fertőzéssel szemben. Erre nemzetközi határértékek vannak, hogy mit nevezünk és tekintünk "magasnak"

Fontos még, hogy az IgG emelkedés, azaz védettség kialakulása függ egyrészről az adott kórokozótól (van, amire kialakul, van amire nem), és az egyéntől (van akinél kialakul, van akinél nem, van akinél évtizedekig fennáll, van akinél gyorsabban megszűnik)Kérdésére a válasz:

- az EBV esetében az IgG szint olyan értéknél van, ahol a védettség nem egyértelműen megmondható. Lehet, hogy védett, lehet, hogy nem. Szürke zóna.

- a fertőzés lezajlását nem lehet megmondani. Lehet, hogy pár hónapja, lehet, hogy pár éve. A jelen aktuális értékéből a múltra ilyen következtetést ezen esetben levonni nem lehet.

- amit tudni lehet: Önnek valaha életében volt EBV fertőzése (lehet, tünetmentesen vészelte át, de az is lehet, aspecifikus tünetekkel, így nem gondolt rá senki, hogy az EBV fertőzés volt). Azt nem tudjuk, hogy védett-e.Maradok tiszteletteldr. Babai László

Prima Medica