Speedmedical pontjaink továbbra is nyitva tartanak!

Ételintolerancia vizsgálatok

Ételintolerancia vizsgálatok

Szerző: SpeedMedical | Módosítva: 2021.12.13

Az ételintolerancia tünetei általában az étel elfogyasztása után több órával jelentkeznek, és elég változatosak lehetnek. Haspuffadás, hasmenés, szénanátha, fejfájás, krónikus fáradtság, továbbá bőrproblémák. Az ételintolerancia hátterében bélműködési problémák állnak, melyhez a nem megfelelő emésztés vezet.

Ételintolerancia esetén a táplálékot lebontó enzimek mennyisége csökkent, vagy teljesen hiányoznak, ezért a szervezet nem képes megemészteni az elfogyasztott tápanyagokat.

Fontos!

Az ételintolerancia nem összetévesztendő az ételallergiával! Az ételintolerancia tüneteit az emésztőrendszer váltja ki, míg az ételallergia hátterében az immunrendszer áll.

Mit jelent az IgG alapú ételintolerancia vizsgálat?

Immunmodulált ételintolerancia esetében az ételintolerancia vizsgálat a vérben lévő specifikus IgG szinteket mérjük.

Milyen ételintolerancia tesztek érhetők el SpeedMedical pontjainkon?

FOX IgG Ételintolerancia teszt 

 

A specifikus IgG elleanyag szintjével járó betegségek nem járnak hirtelen, akut tünetekkel. Az emelkedett specifikus IgG-szint összefüggésbe hozható a tünetekkel, és a kérdéses ételt, allergént elhagyva a tünetek csökkennek. A specifikus IgG-szint emelkedés jellemzően ételeknél fordul elő.

Egyéb ételintoleranciák

Az IgG immunmodulált ételintoleranciák mellett számos más mechnizmusra visszavezethető ételintoleranciát ismerünk. Ezek közül legtöbb valamilyen enzim hiányára vagy csökkent működésére vezethető vissza. Leggyakoribb ételintolerancia a laktózintolerancia.

A SpeedMedical pontokon többféle ételintolerancia vizsgálati csomag közül választhat:

Glutén érzékenység

A gluténérzékenység, vagy más néven cöliákia egy autoimmun kórkép. Bár nem az allergiák közé tartozik a gluténérzékenység, de tünetei hasonlóságot mutathatnak.   Kivizsgálása történhet többféle módszerrel:

  • Végezhető egyrészt gluténérzékenység genetikai vizsgálat (HLA DQ2 és DQ8 vizsgálat), mely bár nem diagnosztizálja a kórképet, de a betegségre való hajlamot kimtatja. 
  • Másik módszer a vérből történő ellenanyag vizsgálat. Ezt a vizsgálatot akkor érdemes elvégezni, ha még nem kezdődött el a gluténmentes diéta. Ilyenkor a vérből a gluténérzékenységre jellemző antitestek kimutathatók (az anti-endomysium antitest (IgA) és a szöveti transzglutamináz elleni antitest (IgG).