A hidrogén kilégzési tesztek a kilélegzett levegőben megjelenő hidrogén mennyiségének változása alapján segítenek diagnosztizálni különböző betegségeket, mint a laktóz intolerancia, a fruktóz érzékenység, illetve a SIBO – azaz kontaminált vékonybél szindróma. Hidrogén kilégzési tesztet érdemes végeztetni puffadás, hasmenés, emésztési problémák, bizonytalan eredetű hasfájás esetén, különösen, ha azok összefüggésbe hozhatók, tej-, tejtermék, gyümölcs, hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával.

Hidrogén kilégzési teszt

Laktóz intolerancia, fruktóz érzékenység illetve SIBO kivizsgálására szolgáló módszer a hidrogén kilégzési teszt. 

Kilégzéses teszttel vizsgálható:

intolerancia. A baktériumbontás közben felszabaduló gáz képződésén alapul az érzékenység kimutatására szolgáló kilégzési teszt - un. hidrogén kilégzési teszt.

Az éhgyomri vizsgálat egy laktóz / fruktóz / laktulóz tartalmú tesztital fogyasztásával kezdődik éhgyomorral, majd 15/30 percenként ellenőrzik a kifújt levegő hidrogén tartalmát.

A vizsgálatra való felkészülésről olvassa el betegtájékoztatónkat.

A vizsgálat 2 órás. Figyelem! Vizsgálatot követően intolerancia esetén az elfogyasztott laktóz / fruktóz / laktulóz egész nap, akár még éjjel is okozhat panaszokat (hasmenés, hascsikarás, puffadás).Genetikai teszt

A laktóz intolerancia genetikai vizsgálatát vérvétel előzi meg, ebben az esetben nem terhelik a szervezetet laktóz tartalmú étellel vagy itallal. A laktáz enzim működési hiánya lehet átmeneti (pl. fertőzés, bélgyulladás következtében), és lehet állandó - genetikai eltérés következtében. Akkor érdemes genetikai vizsgálatot végeztetni, amennyiben legalább az egyik szülő esetében igazolt az elsődleges laktóz intoleráns állapot, mivel a betegség örökölhető. 

Laktóz intolerancia vizsgálat ára (Laboratóriumi vizsgálat vérmintából): 14 300 Ft

Laktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A vizsgálat lényege a szervezet által le nem bontott laktóznak a baktériumok általi megemésztéséből keletkező széndioxid kimutatása.

Amennyiben a laktáz enzim jelen van megfelelő mennyiségben a bélrendszerben, az elfogyasztott laktózt lebontja, mely ezt követően fel tud szívódni.

Laktáz enzim hiányában az elfogyasztott laktózt a bélben élő baktériumok bontják le és emésztik meg. A bakteriális emésztés során széndioxid keletkezik,amely jelenlétét a teszt során vizsgáljuk. A laktóz intolerancia teszt egy laktóz tartalmú ital elfogyasztásából, majd két órán keresztül ismételt kilégzésből (levegő kifújási tesztekkel), a termelődő gázok méréséből áll.

Bővebben a laktóz érzékenység vizsgálatáról

Laktulózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A laktulózzal végzett hidrogén kilégzési teszt alkalmas a táplálék vékonybélen való áthaladási idejének meghatározására, valamint a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok (kontaminált vékonybél szindróma - azaz SIBO) indirekt diagnózisára.

A laktulóz egy olyan cukorszármazék, amelyet a vékonybél emésztőenzimei nem tudnak elbontani, így gyakorlatilag változatlan formában jut el a vastagbélbe. Hatását a vastagbélben fejti ki, ahol elsősorban tejsav és ecetsav, továbbá metán és hidrogéngáz keletkezik belőle.

Bővebben a SIBO kivizsgálásáról hidrogén kilégzési teszttel 

Fruktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A fruktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt a fruktózintolerancia kiszűrésére szolgál.

A fruktózintolerancia vagy fruktóz malabszorpció (emésztési, felszívódási zavar) öröklött formájánál a fruktóz különböző, átmeneti vagy tartós okok miatt a vékonybélben nem bomlik le és nem szívódik fel, ezért a vastagbélbe kerülve a bélbaktériumok megerjesztik. Ennek során savak és gázok keletkeznek, amik a puffadásért, hasi fájdalomért, hasmenésért felelősek.

Előfordulhat gyengeség, fáradtság, vérszegénység is. A fruktózzal végzett H2-gáz kilégzési tesztvizsgálat alkalmas ennek a típusú a fruktóz intoleranciának (malabszorpciónak) a kórismézésre. Fruktózmentes étrenddel a betegség jól kezelhető.

Bővebben a fruktóz érzékenység vizsgálatáról

Laktózintolerancia, Fruktóz érzékenység és SIBO vizsgálat ára (Hidrogén kilégzéses teszt): 19 000 Ft

Elektronikus eredményelérés ügyfélkapuban

Eredményeket Ön kényelmesen, gyorsan eléri ügyfélkapunkon keresztül. Zárt rendszer biztosítja a legmagasabb szintű adatbiztonságot, kizárja még a lehetőségét is annak, hogy valaki illetéktelen kezébe jussanak az Ön laborvizsgálati eredményei.

Nyitvatartás

Vérvételt, laborvizsgálatokat hétköznaponként 8-20 óra között biztosítjuk. Fontos, hogy léteznek vizsgálatok, melyekhez a mintát a nap bármely szakában le lehet venni (pl. allergia vizsgálatok), és vannak olyanok, melyeket a mintát technikai és/vagy biológiai okokból csak a nap meghatározott szakában ildomos levenni (ld. sejtes vérkép)

Előkészület

A vizsgálat éhgyomorra végezhető, mely előtt étkezni és inni nem szabad - vizet sem! TILOS a fogmosás, szájvíz használata, dohányzás, rágózás és hölgyek esetében rúzs vagy szájfény használata!

Egyszerre csak 1 teszt elvégzése történhet, ugyan azon a napon sem lehet másik kilégzési tesztet elvégezni! A kövtkező kilégzési teszt előtt legkevesebb 24 órának el kell telnie.

A vizsgálat LÁZAS ÁLLAPOTBAN, HURUTOS, HASMENÉSES, hányással járó betegségek esetén NEM végezhető el!

A SpeedMedical vérvételeit, vizsgálatait asszisztensek végzik, akik szakmai hatásköre a vizsgálatok elvégzésére terjed ki, nem terjed ki a vizsgálatok meghatározására, kivizsgálás indikálására, diagnózis felállítására és az eredmények interpretálására - ezek jogszabály és szakma szerint szigorúan orvosi hatáskörök.