Laktóz, fruktóz, laktulóz intolerancia vizsgálat

Laktóz, fruktóz, laktulóz intolerancia vizsgálat

Kilégzéses teszt

Laktóz érzékenységi teszt, frutkóz érzékenységi teszt, laktulóz érzékenységi teszt.

Kilégzéses teszttel vizsgálható:

intolerancia. A baktériumbontás közben felszabaduló gáz képződésén alapul az érzékenység kimutatására szolgáló kilégzési teszt - un. hidrogén kilégzési teszt.

Az éhgyomri vizsgálat egy laktóz / fruktóz / laktulóz tartalmú tesztital fogyasztásával kezdődik éhgyomorral, majd 15/30 percenként ellenőrzik a kifújt levegő hidrogén tartalmát.

A vizsgálat 2 órás. Figyelem! Vizsgálatot követően intolerancia esetén az elfogyasztott laktóz / fruktóz / laktulóz egész nap, akár még éjjel is okozhat panaszokat (hasmenés, hascsikarás, puffadás).

Genetikai teszt

A laktáz enzim működési hiánya lehet átmeneti (pl. fertőzés, bélgyulladás következtében), és lehet állandó - genetikai eltérés következtében.

Azt, hogy Önnek a laktáz enzim működési csökkenése átmeneti vagy állandó, genetikai vizsgálattal határozható meg. 

 

Laktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A vizsgálat lényege a szervezet által le nem bontott laktóznak a baktériumok általi megemésztéséből keletkező széndioxid kimutatása.

Amennyiben a laktáz enzim jelen van megfelelő mennyiségben a bélrendszerben, az elfogyasztott laktózt lebontja, mely ezt követően fel tud szívódni.

Laktáz enzim hiányában az elfogyasztott laktózt a bélben élő baktériumok bontják le és emésztik meg. A bakteriális emésztés során széndioxid keletkezik,amely jelenlétét a teszt során vizsgáljuk. A laktóz intolerancia teszt laktóz elfogyasztásából, majd két órán keresztül ismételt kilégzési (levegő kifújási tesztekkel) a termelődő gázok méréséből áll.

laktóz kilégzéses vizsgálat

Laktulózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A laktulózzal végzett hidrogén kilégzési teszt alkalmas a táplálék vékonybélen való áthaladási idejének meghatározására, valamint a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok (kontaminált vékonybél szindróma) indirekt diagnózisára.

A laktulóz egy olyan cukorszármazék, amelyet a vékonybél emésztőenzimei nem tudnak elbontani, így gyakorlatilag változatlan formában jut el a vastagbélbe. Hatását a vastagbélben fejti ki, ahol elsősorban tejsav és ecetsav, továbbá metán és hidrogéngáz keletkezik belőle..

Fruktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A fruktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt a fruktózintolerancia kiszűrésére szolgál.

A fruktózintolerancia vagy fruktóz malabszorpció (emésztési, felszívódási zavar) öröklött formájánál a fruktóz különböző, átmeneti vagy tartós okok miatt a vékonybélben nem bomlik le és nem szívódik fel, ezért a vastagbélbe kerülve a bélbaktériumok megerjesztik. Ennek során savak és gázok keletkeznek, amik a puffadásért, hasi fájdalomért, hasmenésért felelősek.

Előfordulhat gyengeség, fáradtság, vérszegénység is. A fruktózzal végzett H2-gáz kilégzési tesztvizsgálat alkalmas ennek a típusú a fruktóz intoleranciának (malabszorpciónak) a kórismézésre. Fruktózmentes étrenddel a betegség jól kezelhető.

Elektronikus eredményelérés ügyfélkapuban

Eredményeket Ön kényelmesen, gyorsan eléri ügyfélkapunkon keresztül. Zárt rendszer biztosítja a legmagasabb szintű adatbiztonságot, kizárja még a lehetőségét is annak, hogy valaki illetéktelen kezébe jussanak az Ön laborvizsgálati eredményei.

SpeedMedical pontok

hálózatüzemeletető: New Health Kft., 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Nyitvatartás

Vérvételt, laborvizsgálatokat hétköznaponként 8-20 óra között biztosítjuk. Fontos, hogy léteznek vizsgálatok, melyekhez a mintát a nap bármely szakában le lehet venni (pl. allergia vizsgálatok), és vannak olyanok, melyeket a mintát technikai és/vagy biológiai okokból csak a nap meghatározott szakában ildomos levenni (ld. sejtes vérkép)

Előkészület

A vizsgálat éhgyomorra végezhető, mely előtt étkezni és inni nem szabad, illetve nem megengedett a fogmosás sem.

Vizsgálatok, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés kilégzéses vizsgálatra:

SpeedMedical
Mobil: +36 70 329 06 40
email: info@speedmedical.hu

online bejelentkezés

A SpeedMedical vérvételeit, vizsgálatait asszisztensek végzik, akik szakmai hatásköre a vizsgálatok elvégzésére terjed ki, nem terjed ki a vizsgálatok meghatározására, kivizsgálás indikálására, diagnózis felállítására és az eredmények interpretálására - ezek jogszabály és szakma szerint szigorúan orvosi hatáskörök.