Laktóz, fruktóz, laktulóz intolerancia vizsgálat

A laktóz a tejcukor, amit a vékonybélben a laktáz nevű enzim bont le emészthető részekre. Az enzim hiányában lép fel a tejcukor érzékenység vagy laktózintolerancia.

Fruktóz a gyümölcsökben előforduló szénhidrát, intoleranciát enzimhiány okozza, tünetei a laktózintoleranciával azonosak.

Kilégzéses teszt

Laktóz érzékenységi teszt, frutkóz érzékenységi teszt, laktulóz érzékenységi teszt.

Kilégzéses teszttel vizsgálható:

  • laktóz (tejcukor)
  • fruktóz (gyümölcscukor)
  • laktulóz

intolerancia. A baktériumbontás közben felszabaduló gáz képződésén alapul az érzékenység kimutatására szolgáló kilégzési teszt - un. hidrogén kilégzési teszt.

Az éhgyomri vizsgálat egy laktóz / fruktóz / laktulóz tartalmú tesztital fogyasztásával kezdődik éhgyomorral, majd 15/30 percenként ellenőrzik a kifújt levegő hidrogén tartalmát.

A vizsgálat 2 órás. Figyelem! Vizsgálatot követően intolerancia esetén az elfogyasztott laktóz / fruktóz / laktulóz egész nap, akár még éjjel is okozhat panaszokat (hasmenés, hascsikarás, puffadás).

Genetikai teszt

A laktáz enzim működési hiánya lehet átmeneti (pl. fertőzés, bélgyulladás következtében), és lehet állandó - genetikai eltérés következtében.

Azt, hogy Önnek a laktáz enzim működési csökkenése átmeneti vagy állandó, genetikai vizsgálattal határozható meg.

Elektronikus eredményelérés ügyfélkapuban

Eredményeket Ön kényelmesen, gyorsan eléri ügyfélkapunkon keresztül. Zárt rendszer biztosítja a legmagasabb szintű adatbiztonságot, kizárja még a lehetőségét is annak, hogy valaki illetéktelen kezébe jussanak az Ön laborvizsgálati eredményei.

SpeedMedical pontok

hálózatüzemeletető: New Health Kft., 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Nyitvatartás

Vérvételt, laborvizsgálatokat hétköznaponként 8-20 óra között biztosítjuk. Fontos, hogy léteznek vizsgálatok, melyekhez a mintát a nap bármely szakában le lehet venni (pl. allergia vizsgálatok), és vannak olyanok, melyeket a mintát technikai és/vagy biológiai okokból csak a nap meghatározott szakában ildomos levenni (ld. sejtes vérkép)

Előkészület

A vizsgálat éhgyomorra végezhető, mely előtt étkezni és inni nem szabad, illetve nem megengedett a fogmosás sem.

Bejelentkezés

A SpeedMedical vérvételeit, vizsgálatait asszisztensek végzik, akik szakmai hatásköre a vizsgálatok evégzésére terjed ki, nem terjed ki a vizsgálatok meghatározására, kivizsgálás indikálására, diagnózis felállítására és az eredmények interpretálására - ezek jogszabály és szakma szerint szigorúan orvosi hatáskörök.